Boot-vangstberichten

Cordes Travel visreizen

Een visreis boek je uiteraard
bij Cordes Travel visreizen
www.cordestravel.nl

woensdag 19 september 2018

Weinig woorden voor nodig ………………………

Soms schieten woorden te kort met superlatieven hoe goed we gevist hebben, maar dat geldt niet voor ons Sportvisserij Nederland team op dit wereldkampioenschap. Als de Nederlandse mannen naar kampioenschappen bootvissen gaan in Zuidelijke landen dan is een goede uitslag maken echt onmogelijk. Wij behoren bij een rijtje landen als Luxemburg en Duitsland. België hoorde daar vroeger ook bij, maar door intensieve trainingen op eigen kosten in het buitenland (waar een WK gevist wordt) te houden, hebben zij zich ontworsteld aan onze groep mindere landen.

Niettemin leren we elk jaar wel bij, maar omdat onze groep bootvissers sterk aan het vergrijzen is, zien we voorlopig nog geen verbetering. De jongeren zien namelijk geen kans om in selectiewedstrijden de oude garde te verslaan, hoe je een selectiewedstrijd ook inricht. We hebben ook nauwelijks “nieuw bloed”, die bovendien redelijk veel geld willen investeren in materiaal en trainen in het buitenland. Vergis je niet, de zuidelijke hengels en molens kosten tot wel 600 euro per stuk en je gebruikt ze niet in Nederland…………….

Maar terug naar ons WK! Vol goede moed scheepten we in de tien boten van 7 of 8 deelnemers. Omdat er echter een Luxemburg vannacht ziek was geworden op een boot van zeven deelnemers, wordt de uitslag opgemaakt tot maximaal een zesde plaats aan boord. Een achtste plaats met veel punten (een goede boot) kan zo een “echte zes” aan boord voor zijn. Zo wist ik bij het schrijven van het verslag niet precies hoe het allemaal zou aflopen. Wij hadden met Eric een zuivere vierde plaats en al onze andere mannen een door de computer ingerichte zesde plaats. Dat bracht ons uiteindelijk op een 14e plaats.

Opnieuw teleurstellend, maar onze mannen hebben er alles aan gedaan om hoger ui te komen. De boten vaarden ditmaal naar sector twee, waar ze op een diepte van 25 tot 30 meter ankerden. Op deze ondiepere plaats zat veel meer ondermaatse vis, die eerst bij het vangen nog wel maats was, maar die bij het meten aan het einde van de dag net tekort kwamen. Elke deelnemer had daar overigens last van. Het was vandaag verschrikkelijk warm. Windstil en de zon stond fel te branden. Geen superomstandigheden om de vis actief te laten reageren op ons schelpaas, inktvis en garnaal. Alleen de ondermaatse vis reageerde fel. Helaas voor Arjan vandaag ook geen goeden uitslag, waardoor ook hij individueel een mooie uitslag wel kan vergeten. Jammer, maar de uitslagen zaten zo dicht op elkaar op elke boot, dat elk puntje ons geholpen zou hebben.

De Belgen hebben het wel goed gedaan, want zij kwamen met een tweede plaats voor de jarige Joel Luyts, een derde plaats voor Bram Cole en Eric Pigeolet, maar jammer genoeg moesten zij een zesde plaats van de voor Peter Vanderscheage ingevallen Alain de Mits meenemen. Ook Jens de Vrieze was in de achterste regionen terecht gekomen, maar al met al toch was België toch goed voor een keurige 8e plaats. Italië won vandaag voor Spanje en Kroatië en in het algemeen klassement staan zij dan ook bovenaan. België staat na twee dagen op de tiende plaats en wij moeten voorlopig genoegen nemen met de dertiende plaats.

Individueel is onze beste Nederlander nog steeds Arjan Stelwage op de 47e plaats. Bij de Belgen is Eric Pigeolet het hoogst geklasseerd met een 19e plaats.
Toch geven we het nog niet op. De lijnen worden weer aangepast en morgen gaan we naar de wat diepere zone drie, waar hopelijk wat meer maatse vis zit. Ook daar weer een verslag van met nieuwe foto’s van onze mannen. De einduitslag is dan ook al bekend en die staat weer op de site van de Fips-Mer : www.fips-m.org

Henri Karremans

dinsdag 18 september 2018

Geen beste start!
Het Nederlandse team is op de eerste dag niet goed van start gegaan. Met een 13e plaats kun je bepaald niet zeggen dat we een goede uitgangspositie hebben. Individueel is Arjan met een derde plaats aan boord(28 totaal) sterk gestart en dat geeft nog mogelijkheden voor een stap naar een goede einduitslag. Sjaak behaalde een vijfde plaats aan boord en Frank, Eric en Albert moesten het helaas doen met plaatsjes in de achterhoede: Sjaak werd uiteindelijk 46e, Eric 62e, Frank 64e en Albert sloot de rij Nederlanders met een 72 plaats.

Het liep niet zoals we verwacht hadden. Na de trainingen zagen we zeker kansen voor een middenmootpositie, maar we zullen we nu hard moeten knokken voor een 10e plaats. De vangsten vielen ook tegen. De toppers haalden ook geen topscore punten. Zelfs de voormalige wereldkampioenen als de Italianen Volpi, Volpini en de Sloveen Struna moesten hard werken voor hun score! Maar zij kwamen wel met goede uitgangsposities uit de strijd. Onze mannen klaagden, dat ze veel te weinig beet kregen en bovendien veel te veel ondermaatse vis vingen. Dat was in de trainingen anders. Maar ja, we weten dat we in de zuidelijke landen nog steeds niet echt meekunnen. Deze visserij is en blijft te verschillend van onze manier van bootvissen. Dunne lijnen, totaal andere aassoorten, andere technieken, voor onze bootvissers staat het allemaal nog veel te ver weg van onze huidige kwaliteiten. Topsport kan hard zijn! Het was zelfs erg om te zien hoe een jong Frans mannetje van onder de eenentwintig jaar stond te huilen op de kade. Daar neem je wijselijk maar geen foto van ………….

Het maken van foto’s met onze eigen cameraatjes is ook minder goed verlopen. Het was zo’n drukte bij het inschepen, dat alleen bij Arjan en Eric de steward bereid werd gevonden om foto’s te nemen. En het merendeel van die foto’s was van slechte kwaliteit. Morgen een nieuwe poging!
De Belgen scoorden met een derde, drie keer een vierde en een zesde plaats op hun boten keurig. Hun inspanningen, door op eigen gelegenheid en op eigen kosten tot drie keer een trainingskamp te houden in Setubal, leverde vandaag al een keurige negende plaats op.

Eric Pigeolet was met een 22e plaats de beste Belg. Wij gunnen dat hun overigens van harte, want in sport mag je elkaars rivalen zijn tijdens de strijd, maar na de wedstrijd gaan we vriendschappelijk met elkaar om. Voor hen hopen we dat ze de strijd kunnen volhouden en wij proberen in de twee resterende wedstrijden nog wat plaatsjes te stijgen! We wisten immers dat we de eerste dag slecht geloot hadden. Iedereen was op het moment van het schrijven van dit verslag al volop zijn lijnen in orde aan het brengen voor de tweede dag.

We gaan dan naar een nieuwe sector, waar de vis nog met rust gelaten is. Hopelijk zijn dan de vangsten beter dan deze eerste dag……………..
De uitslagen zijn te vinden op de site van de Fips-Mer: www.fips-m.org
Morgen meer ……..

Henri Karremans

maandag 17 september 2018

Nederlands team bootvissen klaar voor de strijd!
Gisteren (maandag) hebben alle teams, die deelnemen aan het wereldkampioenschap bootvissen de verplichte officiële training afgewerkt. Elk land op een eigen boot, waardoor er geen competitie-element aanwezig is. Een laatste kans om de materialen te perfectioneren en klaar te maken voor de wedstrijddagen van dinsdag, woensdag en donderdag. In de mist werd uitgevaren, terwijl het windstil was. Geen enkel rimpeltje op de Atlantische oceaan voor Portugal! Nederland had op een boot met een toepasselijke naam geloot, de Costa Do Sol, en had voldoende ruimte voor te vissen. Omdat er geloot werd op welke boot je moest vissen, kwamen andere landen op een kleinere boot. Alleen Italië kreeg op voorhand een grote boot aangeboden, omdat ze met meer vissers aanwezig zijn ……….

Na anderhalf uur varen werd de trainingszone bereikt. Op deze plaats wordt tijdens de wedstrijddagen niet gevist. Die wedstrijdzones worden met rust gelaten, om de vangsten zo hoog mogelijk te maken in het eigenlijke WK. In de trainingszone was het bijna zeventig meter diep. Dan duurt het echt een hele tijd eer je onderlijn de bodem bereikt. En daar aast de vis die telt! Al snel kwamen de eerste vissen naar boven. Sargo’s, lipvissen, maar opmerkelijk ook redelijke aantallen sluiervissen. Mooie vissen om te zien in hun fel oranje kleur. De mannen moesten wel opletten voor de giftige schorpioenvissen, die vandaag ook mede de vangst bepaalden.

Natuurlijk waren de makrelen en boga’s ook van de partij, maar die tellen straks in de wedstrijd niet mee. De plaats waar je stond op de boot maakte vandaag behoorlijk wat uit. In de ochtenduren was het “kontje” van de boot de beste plaats en bakboord was beter dan stuurboord. Natuurlijk wisselden onze mannen van plaats, maar naarmate de dag vorderde werden de vangsten minder. Dat heeft ook te maken met het zonnetje dat steeds hoger aan de hemel komt. Sjaak was vandaag met zijn gisteren nog gemaakte onderlijnen de best vangende. Hij straalde dan ook van oor tot oor. Vol zelfvertrouwen gaat hij dan morgen ook de competitie in.

Arjan, Eric, en Frank vingen ook hun visje, maar twijfelden nog over de aanpak. Onze steward van vandaag gaf ons nog wat waardevolle tips, die we in de wedstrijden zeker gaan toepassen. De toplanden gaan we zeker niet verslaan, maar wie weet wat er mogelijk is …………….

We kregen deze training ook nog bezoek van onze Belgische collega’s, die na twee uur vissen op een honderdtal meters naast ons kwamen liggen. Op de foto die ik van hun maakte, zie je de stralende weersomstandigheden. Wie we liever niet langs wilden zien komen kwamen toch. De Portugese kustwacht kwam rondvaren en controleerde met een snelle boot of iedereen reddingsvesten aan had. Dat was dus even snel handelen, want op geen enkele boot hadden de deelnemers ze aan. Gelukkig wel bij ……………!!!!!!!

De boten vertrekken dinsdag om zeven uur in de haven voor de eerste wedstrijd en per boot lopen de deelnemers dan naar de opstapplaats. Zoals gisteren al gezegd hebben we die eerste wedstrijddag niet bepaald gunstig geloot, maar hebben we misschien op de boot zelf wel wat mazzel bij de plaatstrekking, die aan boord gebeurd. Tijdens het varen bereiden de deelnemers hun schelpaas, inktvis en garnalen voor. Rond half negen zou de wedstrijd dan kunnen beginnen, maar het is altijd wachten op de langzaamste boten. De deelnemers gaan dan vier keer 75 minuten vissen met wisselpauzes van ongeveer een kwartier. Met mogelijke verplaatsingen en het terugvaren worden de deelnemers om uiterlijk zes uur in de middag terug verwacht in de haven.

Door het toepassen van een puntensysteem per maatse vis, weten de deelnemers dan al wel op welke plaats ze op de boot geëindigd zijn. De organisatie gaat daarna in het hotel de uitslag opmaken, die op de site van de Fips-Mer rond dinertijd gepubliceerd wordt. Van mij krijgen jullie op deze site de ander dag een verslag. Helaas mag een coach niet mee de zee op, maar met de verhalen van de mannen kunnen we jullie een indruk geven van hoe wij dit wereldkampioenschap beleven!

Onze Nederlandse mannen krijgen van coach Henri een digitaal fototoestel mee en hopelijk kan de steward wat leuke foto’s van hen maken. Die plaatsen we ongetwijfeld bij het verslag. Vandaag een foto erbij van ons team in kleding van onze subsponsor Tubertini, die ons extra kleding en materialen heeft verschaft.

Het Nederlandse team heeft er in ieder geval veel zin in en hoopt op een positief resultaat!

h

zondag 16 september 2018

Wereldkampioenschap bootvissen gaat van start!
Afgelopen zondag is na een aantal vrije trainingsdagen het wereldkampioen- schap bootvissen officieel van start gegaan. Met de gebruikelijke parade door Setubal, de toespraken en een gezellig samenzijn. Voor Nederland nemen deel Eric Goossens, Albert Leeuwis, Frank van Schilt, Arjan Stelwage, Sjaak Verburg en manager/coach Henri Karremans. Onze zuiderburen vaardigden Bram Cole, Joel Luyts, Peter Vanderschaeghe, Eric Pigeolet, Jens de Vrieze, Alain De Mits (reserve) met manager/coach Jan Aspeslag af.

Maandag is de officiële training, waar de complete teams met coach het water op gaan, om te werken aan de laatste details. Er is hard gewerkt om goed beslagen ten ijs te komen. Elke vrije minuut werd aangewend om onderlijnen te perfectioneren. Of dat allemaal voldoende zal zijn om een stapje hoger te komen dan de afgelopen jaren, dat zullen de uitslagen uit gaan wijzen. Zeker is wel dat de “gevestigde toplanden” op volle oorlogssterkte aanwezig zijn. Frankrijk, maar vooral Italië en Kroatië worden samen met thuisland Portugal getipt voor het podium. Onze zuiderburen zijn outsider, maar zeker niet kansloos, want zij zijn al een aantal keren ter plaatse geweest afgelopen jaar om te trainen.
Vanaf dinsdag beginnen de wedstrijden van vijf uur vissen met twee keer een wissel.

De vis wordt ook in Portugal met een puntensysteem beoordeeld, maar de maatse vis wordt wel bewaard om aan een liefdadigheidsinstelling te schenken. De punten van de vis worden door de organisatie en de jury, waarin ook coach Henri zit tot een uitslag verwerkt en die wordt om papier te sparen alleen digitaal op de site van de Fips-Mer gepubliceerd. Coach Henri zal via deze site elke dag zijn verhaal doen, maar dat lezen jullie pas de andere dag. Van onze deelnemers worden tijdens de wedstrijden zo mogelijk “verse foto’s” gemaakt, die aan de verslagen worden toegevoegd.
Het weer is voor de competitiedagen prima en de boten kunnen naar de geplande wedstrijdzones varen. Als aas krijgen de deelnemers drie kg schelpaas, een twaalftal garnalen en vier inktvissen. Ruim voldoende, maar het is hard werken om dat aas op tijd klaar te maken voor de wedstrijd. De vangsten zijn redelijk tot goed en bestaan uit Sargo’s ,Lipvissen, Rode Ponen, Snappers, Pietermannen en de niet tellende vissen als alle soorten Makreel en Boga’s. De zee voor Portugal wemelt van de vis en door de grote diepteverschillen en ruwe bodem kan de beroepsvisserij er niet zoveel schade doen. Ook is het prachtig om de dolfijnen te aanschouwen bij het uitvaren en het terugkeren naar de haven. Gisteren zagen we tijdens het vissen ook nog een grote blauwe haai voorbijkomen, waarschijnlijk belust op een ondermaatse vis die teruggezet was in de zee.

De loting is inmiddels geweest en vooral de eerste dag hebben we het niet best getroffen met sterke zuidelijke landen en sterke Belgen. Maar we gaan blanco de strijd in, vol inzet en energie en gaan kijken hoe ver we kunnen komen. De foto’s, die bij dit verslag staan zijn genomen tijdens de vrije trainingsdagen en de officiële foto is genomen bij de opening. Morgen weer een update met een teamfoto in de kleding van hengelsportfabrikant Tubertini, die het Nederlandse team wilde ondersteunen, door het beschikbaar stellen van extra kleding en zuidelijke materialen voor een “zacht prijsje”. Het Nederlandse team was daar terecht mee in haar nopjes.

Henri Karremans

donderdag 13 september 2018

De 12e september was de 3e competitiedag gepland van de Luchtvissers. Plaats delict de Oosterschelde! Visvangst berichten waren niet positief, maar zoals altijd vol optimisme: nieuwe dag, nieuwe kansen. Het bleek helaas niet zo te zijn. Wat je ook probeerde, er kwam slechts hier en daar een visje naar boven. Ook regelmatig volle lijnen met groen maar door enkel keren te verkassen wist schipper Joop van de ms Desiré uit Colijnsplaat dit tot een minimum te beperken. Ook het weer zorgde ook niet echt voor een super juichstemming! Van de 18 personen werden 6 nullen gescoord de anderen wisten er totaal 25 te vangen, waaronder een zeebaarsje van 33 cm en een 2 tal mooie scharren en dat is toch wel positief. Verder wat bot en wat steenbolkjes. Volgende keer weer beter!

Willem

dinsdag 11 september 2018

Terug van weggeweest!
Na een zomerstop is de Waypoint weer terug in Vlissingen.
In onze online agenda kunt u zien wat we wanneer gaan doen en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn die dag.
Check www.waypointsportvissen.nl  - agenda en klik op de gewenste vis dag en u ziet direct de beschikbaarheid.

Bellen kan uiteraard ook.
We hebben een nieuw telefoon nummer maar ook het oude blijft actief.
Tel: ‭+31 6 57 65 48 46‬
Hopelijk tot snel!😉

Waypoint sportvischarters

dinsdag 11 september 2018

Gisteren een dag mee met MS Dageraad vanuit Lauwersoog op makreel. Na ruim twee uur varen waren we buitengaats en boven Ameland werden de paternosters overboord gezet. Al snel werden de eerste makrelen gevangen. Geen kleine, geen grote. Mooie middelmaat. De gehele dag konden we in die sectie blijven, want het vangen ging gestaag door. Meestal eentje aan de haak, soms ook vier of vijf. Voor iedereen was er een succesvolle vangst, want aan het eind van de dag had een ieder ongeveer 50-70 makrelen. Vandaag gaat het rookverbod aan.

Piet Oldewarris

maandag 3 september 2018

2 sept 2018
Een vorkje prikken aan boord van ms Neeltje Jans. Niet omdat er weinig vis is gevangen of omhet juiste vogeltje niet op kwam dagen, maar gewoon omdat het lekker is.

Bouwman sportvissrij

zaterdag 1 september 2018

Welkom in de nieuwe maand, er zijn nog geen berichten binnen gekomen.

----

Hoe voeg ik nu 1 of meerdere foto's toe aan mijn bericht ?

Stap-1 - Typ uw naam

Stap-2 - Selecteer of het een "boot" of "kant" vangstbericht is.

Stap-3 - Klik op "Voeg bestand toe"

Stap-4 - Zoek op uw pc de plaats waar deze foto's staan

Stap-5 - Selecteer ALLE foto's die je wilt bijvoegen (in 1x alle foto's)

Stap-6 - U voegt dus meerdere foto's in 1x toe.

Stap-7 - Pas als u ALLE foto's heeft geselecteerd op uw pc, klikt u op toevoegen.

Stap-8 - Geen zorgen, u ziet geen toegevoegde foto's geen zorgen ze staan er wel in.

Stap-9 - Typ uw bericht, geef na elke alinea 1 enter.

Stap-10 - voer het getal 5 in

Stap-11 - Klik op "Vangstbericht plaatsen"

Veel succes en als er vragen zijn, mail me gerust: info@zeevisland.com 

Mike Team Zeevisland