Geep ? Wat is er gebeurd? | Reacties

Geep ? Wat is er gebeurd?

Danny (danwel65@hotmail.com) schreef:2017-04-19 12:47

geachte lezers ,

is het enkel mijn gevoel of is de laatste 5 jaar de geepstand-vangsten hard terug gelopen? Ik spreek dan van de kanten Zeeland . Vanaf Rithem(westerschelde) tot heel de oosterschelde ondervind ik en hoor ik niks dan klagende geepvissers.
Ofwel ben ik het vissen verleerd of er is echt wel iets aan de hand .
ik weet er zijn goede jaren en slechte jaren maar de laatste vijf waren erbarmelijk van vangsten.

de commerciele vaart vist in onze streken niet gericht op die vis, dus daar zal het niet of minder aan liggen ( zover ik weet) .
Weet er iemand een verklaring? Zit er misschien een ziekte onder die vis? Zijn er kweek omstandigheden die het beletten om goed nakomelingen te verzorgen?

Is de geep gewoon op of is dit vroeger ook al geweest en trok dit later goed bij ?

Hou het netjes, beschuldigingen naar commercie graag onderbouwd met cijfers, ziekte onder de vis graag een vermelding naar site of wetenschappelijk werk . Andere oorzaken ook met bronvermelding.

Klagen mag ook maar helpt niet echt :-)

Groeten Danny , ik probeer het dit jaar toch nog maar eens , wie weet zit hij er dit jaar wel volop .

Reageer hier op dit bericht

Reactie van: jan

jan (namachielse59@hotmail.com) schreef:2017-04-21 14:00

geachte lezers van dit verslag van mijn ik heb de afgelopen 3 a 4 jaar wat minder gevangen geep en nog steeds een nul voor makreel?,
nu doet het wel op dat de geep wat later binnen komen als ze er zijn.
zit ze nog met kuit en dan later moet het water wel op temperatuur zijn.
voor dat deze groot gaan worden om die te vangen de grootste geep.
was vroeger groot voor dia te zetten nu niet en dat de zeehonden af en toe .
een neem maar die makreel zin in hebben en die bruindolfijntjes.
voor kleinen visjes en zeebaars en vogels hebben er zin heeft.
dit jaar maar afwachten wat er gevangen heeft .als ze deze zee leeg halen dan
is het gebeurd met vissen we leven er van niet dan toch?
dus de moed niet op geven dit is mijn mening als je aan de regels houd.
veel succes hier mee .

Reactie van: Danny

Danny (danwel65@hotmail.com) schreef:2017-04-20 19:44

Tim en Mario , bedankt voor jullie reactie .

Tim ik ondervind ook het zelfde , amper makreel of baars . ik vis eerder op roofvis en zelden op de bodem en heb geen idee van de tongvangsten. Over de wintervis , gulvangsten vd kant lees bijna niet meer , vroeger wel.
Mario , ja er is op bepaalde plekken op het juiste moment en met de juiste techniek geep te vangen maar de tijd dat je kinderen op een rustige , minder goeie plek, het vissen aan kon leren en toch een grote kans op vis , die is weg naar mijn gevoel.
Kinderen die een geep vangen, die thuis laten zien, die rare vis met een snavel , die tijd is voor altijd voorbij begin ik te vrezen.

Zeehonden en bruinvissen vangen een deeltje weg, voornamelijk de zieke of gewonde vissen eerst . Die kunnen nu eenmaal niet naar den aldi of lidl voor een hapje eten ;-) . Dat ze graag op door mensenhanden gemaakte vis knooppunten of obstakels jagen is heel natuurlijk , weinig werk voor grote slaagkans . Die zullen wel iets met de stand vd vis te maken hebben maar zeker niet doorslag gevend . 2015 en 2016 zijn er bruinvissen vd honger omgekomen(oosterschelde populatie) , kwam paar keer in de pers .

Oef , ik kan toch nog vissen ;-) , de enkele reactie\'s bewijzen mijn gevoel ( voorlopig) . Ik ga dit jaar zeker terug proberen, met nieuwe moed .

Reactie van: Tim

Tim (t_audenaert@hotmail.com) schreef:2017-04-20 09:10

Niet enkel geepvangsten zijn de afgelopen jaren dramatisch gekelderd... da\'s eigenlijk een algemene trend voor de zomervisserij. Afgelopen 5 jaar zijn naar mijn eigen mening de vangsten op zomervis (makreel, geep, zeebaars en tong) tot een dramatisch dieptepunt herleid.
Vorig zomerseizoen hoorde in aan Neeltje Jans dat de makreel-charters vaak uren moesten zoeken om een school makreel te vinden... vangsten van slechts 5 a 10 makrelen per persoon waren zelfs geen uitzondering vorig jaar.
In de Oosterschelde ben ik ervan overtuigd dat het natuurlijk evenwicht verstoord is... aan de monding van de Oosterschelde kan je met zeer grote regelmaat bruinvissen en zeehonden spotten... ben er zeker van dat die beestjes heel wat zomervis per dag weghappen :).
Tong en zeebaars-hoeveelheden zijn zo miniem dat je enkel op een beperkt aantal stekken succes kunt boeken (ik heb zelf de afgelopen jaren talloze strandsessies met hopeloze vangsten gescoord).
Volgens mij is er ook wel meer aan de hand dan enkel commerciële overbevissing, als je de vergelijking maakt met de visrijke wintermaanden. Aanbod aan prooi-diertjes te klein? Kortom, niet enkel de geepvisserij is erbarmelijk achteruit gegaan de laatste jaren.

Reactie van: mario

mario (123@123.nl) schreef:2017-04-19 18:53

Deels geef ik je gelijk. Een jaar of 10 terug kon je zo veel geep vangen als je wilde voor mijn gevoel. De laatste jaren is het schrapen, maar met de juiste aanpak qua materiaal en tij zijn er heus nog genoeg te vangen uit eigen ervaring en waarneming.