geen vis meer aanwezig | Reacties

geen vis meer aanwezig

sportvisser uit yerseke (jpvdkreeke@zeelandnet.nl) schreef:2017-09-14 07:35

al meer dan 40 jaar ben ik als sportvisser aan het water te vinden , niet met super dure hengels , molens . draad etc . zoals ik wel eens lees over wedstrijd vissers, maar met redelijk goede spullen , inde loop der jaren heb ik toch wel wat ervaring op gedaan door naar ander vissers te kijken , en sinds 1986 abonnee op de zeehengel sport ( toen nog in zwart wit ) waar veel waarde volle ideen en tips in stonden
later natuurlijk de pc waar je veel informatie af kan halen voor de hengel sport \'en zo doende ving ik toch een aardig wat vis , vooral op het veerse meer , waar toen nog op paling gevist mocht worden . en ook aan de ooster en wester schelde ving ik goed platvis en wijting,

afgelopen weken heb ik 6 keer gevist aan deze wateren , en het resultaat was 1 zeebaars die iets groter was dan mijn loodje en 2 botjes van pak weg 10 cm
als ik ga vissen zie ik weinig vissers , en als die er zijn en je praat wat met die mensen blijkt dat het droevig gesteld is met de vis vangst
toch zie ik op jullie site berichten van vangsten en op plaatsen , waar ik mijn bedenkingen bij heb . het kan natuurlijk want er zijn mensen die een bijzondere gave hebben en iets meer weten en kunnen , maar de meerderheid van de sportvissers die ik spreek komen toch ook niet van onder een steen
ik beleef nog veel plezier aan het maken van verschillende onderlijntjes en een paar uurtjes aan de de waterkant uit waaien is ook best leuk .
maar als je niets meer vangt , dan krijg je toch de nijging om je vis spullen op marktplaats te zetten , of nog erger bij de milieustraat in te leveren . en als ik het zo rond mij hoor zijn er meer mensen met die gedachten

Reageer hier op dit bericht

Reactie van: Herman K

Herman K (h.kappers@live.nl) schreef:2017-10-06 18:06

Vis zelf zo,n 50 jaar op De Schelde vroeger bakken met vis nooit mee gemaakt dat ik zonder vis thuis kwam.
De laatste 5 jaar word het echt zorgelijk, geen makreel meer van de kant en nauwelijks speldaas in het voorjaar.
Ook de platvissoorten zijn nog nauwelijks te vangen.
De zeebaars is gelukkig nog wel aanwezig
De Schelde was een kraamkamer ook dat is het haast niet meer.
De milieu organisaties hebben veel maatregelen veroorzaakt die op langere termijn averechts werken.
De kreet was weg met de fosfaten maar zonder fosfaten geen micro algen en weinig plankton dit hebben vissen nodig om te overleven .
Ze zijn trots dat het water steeds helderder word.
Met gevolg dat de wierzone steeds dieper gaat .
Het Scheld is soms niet meer te bevissen door de planten plaag die is ontstaan.
Ook de vele hangcultuur is hier schuldig aan 1 groot filter systeem.
Er zullen andere vis soorten komen maar ook andere parasieten en ziektes in onze wateren .
Ze noemen het duurzaam dus alle stoplichten op groen als men dit roept.
Het voordeel licht ze kunnen op een kleine plek oogsten en minder zand.
Maar het heeft volgens mij meer negatieve effecten dan men wil toe geven.
Als het mis gaat met de mossel en oester dan is het klagen en weten ze economische zaken wel weer te vinden met veel klaag zang.
Als er te weinig voedsel is gaan de vissen andere paai plekken op zoeken.
Geen kleine visjes ook minder voedsel in de keten.
en zullen vele soorten weg blijven of in mindere mate .
Hoop toch nog lang van onze mooie hobby te kunnen genieten.
Vriendelijke visgroeten,
Herman K

Reactie van: c.molders

c.molders (c.molders@home.nl) schreef:2017-10-05 12:48

Beste,

Afgelopen week, de laatste week in September, verbleef ik een weekje in Zeeland. Ik ben in Colijnsplaat geweest, Neeltje Jans en de stranden en stenen bij de Afsluiting van de Oosterschelde. Ik sprak strandvissers aan en zij vonden het bedroevend. ook zocht ik een schipper op die regelmatig met vissers de Oosterschelde opvaart om te vissen. Hij vertelde mij dat het water in de Oosterschelde te helder en te schoon is geworden, dat komt omdat de toevoer van water uit het binnenland en afwateringssystemen zijn afgesloten en daardoor geen stoffen meer worden aangevoerd door deze wateren. De vangsten op de boot zijn de afgelopen jaren dramatisch achteruit gelopen. Je kunt als milieu freak en overheid wel denken dat je goed doet, schoon water, maar het is geen bevordering voor het visklimaat. Door vermindering van de belangrijke voedingsstoffen voor de zeevissen in het water vermindert ook de mogelijkheid een visje te vangen. De vis zoekt dan elders zijn plekje.
Ik had al een voorgevoel en had mijn visspullen thuis gelaten.

Gr. C.M.

Reactie van: Willem vd Berg

Willem vd Berg (vdberg@asvero.nl) schreef:2017-10-04 15:10

Ik vis regelmatig op allerlei stekken in de Europoort en zo ook op de MV2.
Dit jaar was het met de zeebaars van februari, voor mij in ieder geval, redelijk droevig gesteld.
Echter recentelijk heb ik bij andere vissers maar ook voor mezelf redelijk positieve ervaringen met het zeebaarsvissen. Natuurlijk kom ik ook wel met net zo veel vis thuis als dat ik vertrokken ben.

Op dit moment is het volgens mij zo dat de zeebaars weer uit de diepere gedeeltes buiten de kust aan het terug keren is. En ze zijn ook dik. Ik plaats af en toe wel eens een bericht over de vangsten en die zijn naar eer en geweten weer gegeven. Zodat anderen er ook hun voordeel mee kunnen doen.
En mijn indruk is dat de vansten die over MV2 recentelijk zijn geplaatst ook authentiek zijn.

Het beeld komt misschien een beetje verdraaid over omdat veel vissers(ook ik) geen bericht plaatsen als je voor Piet Snot bent gegaan.

Maar veel plezier en vangse.
Maar ook voor mij geldt dat het vissen heet en niet vangen!

Reactie van: Eric.herremans

Eric.herremans (eric.herremans@gmail.com) schreef:2017-09-18 08:06

Beste,ook ik vis al een 35tal jaren,dit met eigen bootje.Het is inderdaad zo dat het de laatste jaren wel spectaculair vermindert is met de visvangst.Ik viste jaren geleden vn in mei tt eind augustus op paling,altiid met de nacht,eerst nunnen plaat,dan zandkreek in kats,geweldige vangsten, nu is er vangstverbod,alhoewel ik nog altijd paling zie verkopen nabij colijnslaat,wij worden gestraft met ons hengeltje,ik vis de schelde niet leeg met mijn 4hengels.Nu ga ik jaren te water op Neeltje jans,daar valt her nog enigszins mee,ik ga daar ook s\'nachts op de tong,Vrouwenpolder, domburg,,overdag is daar voorlopig nog goed schar te vangen,maar de wijting en gul is voor mij ook een onbekende vis aan het worden.IK heb er ook geen verklaring voor waardoor er hier in onze omgeving de vis verdwijnt,ik lees allerlei verhalen,maar een ding is zeker,het zal nooit meer worden zoals vroeger.Dit geeft zich ook weer aan de helling zelf,vroeger stonden daar40,50trailers, nu nog 5,6tal,ook de bootjes van vn dixhoorn lagen vroegerook s\'nachts voor kattendijie,dit is allemaal verleden tijd.IK heb me nu nog recent een nieuwe bb-motor aangekocht,omdat ik op het water me nog steeds kan amuseren en hoop dat nog zo enkele jaren vol te houden.

Grt eric

Reactie van: martijn hoogkamer

martijn hoogkamer (martijn_hoogkamer@live) schreef:2017-09-15 11:59

Ik hoor mensen vaak zeggen: Ik lees die berichten niet. Raar. Ze zeggen dat het vaak niet waar is. Maar iedereen kan mekaar op de stekken. Ik heb in de Noord en Zuidpier berichten nog nooit iets gezien wat niet klopte. Maar misschien horen wij niet bij de twijfel berichten. Zo wel, dan mag de camera op alle mensen die in onze streek berichten schrijven. Ook de berichten van andere regio\'s geloof ik. Het is allemaal een visje hier en daar. Niets bijzonders.
Gr Martijn.