Toch even de naam zuiveren.... | Reacties

Toch even de naam zuiveren....

Tim (t_audenaert@hotmail.colm) schreef:2017-10-03 09:49

Hallo,

Lang getwijfeld of ik een reactie zou plaatsen, maar... als je ten onrechte aan de schandpaal wordt genageld, heb je recht op een antwoord niwaar?
Even een situatie-schets ivm het meenemen van consumptievis, pollakjes in mijn geval maatse vissen van 35-40cm :).
Jarenlang beoefen ik de zeevishobby op een fanatieke, maar correcte manier. Zo zal ik steevast een ondermaatse vis steeds terug in zen element plaatsen, hou ik me aan die lastige zeebaarswetgeving en... als ik een vis ter consumptie meeneem, wordt die steevast met een houten knuppel zeer kort na de vangst gedood (da\'s een praktijk die ik al jarenlang toepas, en waar ik me bij wandelaars op de Walcherse stranden mezelf al een 400-tal keer voor heb moeten verantwoorden).
Laat ons er dan toch even de biochemie en de biologie van het gegeven erbij halen (da\'s iets waar ik WEL kennis van heb!)... rigor mortis: een biochemisch/fysiologisch fenomeen dat kort na de dood optreedt na de dood van een dier. Feitelijk is dit een ongecontroleerde contractie van spiervezels/filamenten, waardoor o.a. die typische kromming van het vissenlichaam optreedt...ongecontroleerd: betekent dat ook kaakspieren zich na de dood op een ongecontroleerde manier contraheren!! Kortom, toch wel zeer straf en zelfs absurd dat je op basis van een foto kan oordelen of de vis op een ethische manier gedood is.
Kortom, via deze weg wil ik graag bevrijd worden van het stigmatum \"dierenbeul\"!

Greetz,

Reageer hier op dit bericht

Reactie van: Jan

Jan (visser34@outlook.com) schreef:2017-10-09 00:59

Hey,

Idd, ik geef je volkomen gelijk bij je reactie.
Moesten de pollaken nog leven zouden ze nooit zo netjes naast elkaar blijven liggen :-). Het is niet omdat de kop er nog aan zit dat de vissen niet netjes dood gemaakt werden.
Tevens is het denk ik zelfs verboden om bij vissen die een minimum maat hebben de kop eraf te snijden .... zo kan iemand van de controle nooit meer controleren of de vis wel groot genoeg was.
Dan kan je even goed een zeebaars van 40 cm onthoofden en nadien zeggen dat hij een heel grote kop had.

Grtjs,
Jan

Reactie van: Piet

Piet (pvdbie@gmail.com) schreef:2017-10-08 11:49

Het lijkt zeker menselijker, maar wie weet zou de vis veel liever even naar adem happen en het strand bekijken.
Ademtekort is een rekbaar begrip, en overlevingsdrang zal een vis ook hebben, neem ik aan.
Bij mensen gaat de euthanasie iets anders in zijn werk, als er zekerheid is omtrent spoedig overlijden.

Reactie van: Stan

Stan (stan.van.kerkhoven@hotmai.com) schreef:2017-10-04 11:22

De vis zo doden is inderdaad menselijker dan te laten lijden door kop eraf te snijden met mes of te laten stikken door op het droge te laten liggen.