Terugzetplicht Zeebaars voor 2018 | Reacties

Terugzetplicht Zeebaars voor 2018

Jon (jonvantil@gmail.com) schreef:2017-12-21 16:31

De kogel is (tijdelijk) door de kerk. Geen verbod op zeebaarsvisen, maar een terugzetplicht van zeebaars voor GEHEEL 2018. Dus ook in de tweede helft van het jaar moet de vis teruggezet worden.
In maart 2018 levert de ICES een onderzoek op waarin de impact van de sportvisserij op de zeebaarsstand wordt beschreven. Op basis daarvan kan het besluit wellicht nog aangepast worden.
zie ook https://tinyurl.com/y9lwczjo

De sportvisserijlobby doet nu blij met dit besluit, want er komt geen zeebaarsvisverbod, maar in de praktijk heb je er natuurlijk geen zak aan. Want hoe kun je het verschil handhaven tussen een zeebaars- of makreelvisser? Als we naar de zeebaarsstand kijken is de impact van de sportvisserij sowieso voor de rekening van de stropers die teveel en te kleine vis meeneemt. Die nemen op een avond meer mee dan ik in mijn 30 sessies per jaar.
Handhaven blijft dus het allerbelangrijkste, en juist daar schort het aan.

Reageer hier op dit bericht

Reactie van: Eric van hout

Eric van hout (Ericvanhout63@gmail.com) schreef:2017-12-28 18:44

Sportvisserij ligt mijn inziens zelden aan de basis van het leegvissen van een bepaalde vissoort. Ofwel verbied je elke vorm van visserij op zeebaars als het zo problematisch is of wel niet. Ik doe regelmatig een praatje met collega-vissers en ik vrees dat de nieuwe regels voor 2018 wederom een belachelijke slag in het water gaan zijn.

Wijting en schar vissen lukt nog maar probeer maar eens een mooi formaat kabeljauw, schol of zelfs bot te vangen. Pfff....

Reactie van: Frank De Beule

Frank De Beule (frankdebeule@icloud.com) schreef:2017-12-26 16:26

De wetgeving zoals ze in 2017 was gewoon aanhouden , en de controles op stroperij opvoeren , niet van achter één of ander bureautje trachten van de zaken te controleren .
Iedere visser met wat ervaring aan de Nederlandse wateren kan zomaar een paar plaatsen opnoemen waar regelmatig en op grote schaal gestroopt wordt , maar schijnbaar dringt dat bij de controlerende instanties niet door . ACTIE graag .

Reactie van: Piet

Piet (pvdbie@ziggo.nl) schreef:2017-12-23 19:47

Echt volkomen belachelijk, dat ze veinzen te denken dat die paar baarsjes en baarzen van de sportvissers een verschil maken.
De beroepsvisserij moet wel goede lobbyisten hebben en behoorlijk met geldbuidels rammelen.
De grote vangers mogen wel doorgaan, en ze proberen ons wijs te maken dat de beroepsvisserij ook inlevert.
Jammer dat er niet genoeg politici in Nederland zijn met interesse en kennis van zaken.
Sportvissers zijn in aantal niet interessant voor die lui, helaas.
Uit de EU, dan maar ?
Daar ben ik dan wel voor !

Reactie van: Tim

Tim (t_audenaert@hotmail.colm) schreef:2017-12-23 14:16

De zeebaarswetgevingen die de afgelopen jaren tot vervelens toe door je strot worden geramd zijn in mijn ogen en vanuit sportvistechnisch perspectief pure ironie!!!
In de lente-en zomermaanden gaat de vangstbarometer voor de kantvisser steevast drastisch achteruit... makreel, tong - en zelfs geep-vangsten de laatste jaren zijn slechts een fractie van wat ze pakweg tien jaar geleden waren... probeer als kantvisser tegenwoordig nog maar eens een grote school blauwe makreel te vinden in de Oosterschelde, of op een willekeurig Walchers strand een geslaagde tongsessie houden.
Het absurde aan de politieke soapserie omtrent sportvisserij op zeebaars (scholenbaars) is dat je als kantvisser juist op die (scholen)baars net wel nog succesvolle visdagen kan boeken, mits aangepaste techniek en locatie. Kortom, wordt de focus op de juiste vis geplaatst??? Met een compromis zoals een bag-limit van drie baarzen per hengelsporter kan volgens mij het huidige zeebaarsbestand niet gehavend worden.

Greetz

Reactie van: Michael

Michael (michael.voets@gmail.com) schreef:2017-12-22 20:24

Petition tegen Terugzetpflicht:

https://www.change.org/p/eu-agriculture-and-fisheries-council-of-ministers-fishing-for-sea-bass-is-not-a-crime-don-t-let-the-eu-make-it-one?utm_medium=email&utm_source=petition_signer_receipt&utm_campaign=triggered&j=203612&sfmc_sub=584484767&l=32_HTML&u=37539795&mid=7233052&jb=419848tition

Gr
Michael, Düsseldorf

Reactie van: martijn hoogkamer

martijn hoogkamer (martijn_hoogkamer@live.nl) schreef:2017-12-22 17:07

Ik hoop dat iedereen hier even reactie op geeft. De wetten van 2017 zijn genoeg. Die wijting groeit toch ook niet. Alsjeblieft super massaal.
Allemaal. Het sein richting EU. Martijn.