Gulvissen: Aas + hard draaien? | Reacties

Gulvissen: Aas + hard draaien?

M. Oud (m.oud@hotmail.com) schreef:2018-01-12 10:06

Visbroeders en -zusters,

Ik heb altijd gevist op zeebaars. Nu het niks is met zeebaars, wil ik op gul proberen. Bij zeebaars is het zo dat de zager beslist onder de haak moet hangen. Heb het keer op keer geprobeerd: als de staart niet uitsteekt en slingert, bij de de zeebaars niet of nauwelijks. Hij moet uithangen en bewegen. De vraag is: is dit bij gul ook zo? Of kan je alle pieren volledig de haak+lijn op rijgen?
En klopt het dat als je met je 4.50 hengel en 8000 molen een gul binnentakelt niet al te hard moet draaien, want hoe harder je draait hoe zwaarder de vis wordt omdat ie zn bek opentrekt en staart kromt. Hierdoor maak je het extra zwaar als je harder binnendraait. En als je te rustig draait, zwemt de vis tussen de stenen en blokken (op de kop van de pier). Is hier nou een leidraad over?

Reageer hier op dit bericht

Reactie van: M. Oud

M. Oud (M.oud@hotmail.com) schreef:2018-01-19 07:37

Heren bedankt voor de reacties en tips. Vooral de tip; eerst snel binnendraaien daarna rustiger binnenhalen.

Op YouTube leuk filmpje waar je ziet dat de gul duidelijk zijn staart kromt om weerstand te maken.

Zoek op: cod waterwolf
1e filmpje. Bootvissers met camera op de lijn.

Reactie van: M. Oud

M. Oud (M.oud@hotmail.com) schreef:2018-01-19 07:37

Heren bedankt voor de reacties en tips. Vooral de tip; eerst snel binnendraaien daarna rustiger binnenhalen.

Op YouTube leuk filmpje waar je ziet dat de gul duidelijk zijn staart kromt om weerstand te maken.

Zoek op: cod waterwolf
1e filmpje. Bootvissers met camera op de lijn.

Reactie van: Ron

Ron (Barknor@hotmail.com) schreef:2018-01-16 19:51

Hoi,
Hangt er vanaf waar je vist. Op de pier waar je met n onderhands worpje genoeg afstand haalt kun de zager alleen door de kop prikken. Op bijv. De waterweg waar je afstand moet gooien is het beter het aas ( wat dit ook mag zijn ) helemaal op de haaklijn te rijgen. Zelfs voorbij de haak omdat je je aas anders simpelweg eraf gooit. Ook op het strand kies je dus voor aas op de haaklijn.
Over het draaien; ik zorg dat ik de eerste slagen flink binnenhaal om de vis tussen de stenen vandaan te houden of over n richel te trekken zoals op stekken als de waterweg. Daarna kun je (met voldoende spanning op de lijn ) wat rustiger draaien. De vis zal altijd proberen tussen de stenen te duiken dus houdt dit in je achterhoofd. Kromme vissen zijn sprookjes, open bekken natuurlijk gedrag
Succes, vangze
Ron

Reactie van: Martijn hoogkamer

Martijn hoogkamer (martijn_hoogkamer@live.nl) schreef:2018-01-15 16:55

Toen op de zuidpier in september de gul begon ving ik deze op bewegende zagers. Maar toen het water vies begon te worden eind oktober ging het over op geurende zeepier. Het kan dus beiden. En het binnen draaien van de gul kan bij mij langzaam. Zonder vast lopen. Als ik wat voel onder water breekt mijn beton er meteen vanaf. Dit komt door de karton koppeling. Ik heb in 7,5 jaar tijd nog geen één keer, een vast zwemmer gehad onder het draaien. Het is dus gewoon het gewicht wat bij een nylon breek systeem niet meteen loslaat. Je denk de boel dan te kunnen breken, maar toch kan dat fout gaan. Dit komt waarschijnlijk omdat de vis zich ook bevind in dit gevaarlijke punt. Zeker als je de lijn laat vieren. Want zo kan de vis ook naar dit plekje toe. En dan zit je sterke nylon vol in de wig. Daarom vis ik met die rare betonnetjes. Ik draai de vis binnen en voel soms de klap!! En dan is het beton meteen weg. Ondertussen is de vis dan al weer een meter verderop. Verwijdert van de wig. Gr Martijn.