welke soort vis? | Reacties

welke soort vis?

hans (jjmpar@gmail.com) schreef:2018-09-07 08:14

De vis gevangen op woensdag 5/9 is een elft.

Reageer hier op dit bericht

Reactie van: Danny

Danny (danwel65@hotmail.com) schreef:2018-09-09 13:48

Of het nu om fint of elft gaat , beide vissen zijn beschermd en zouden dus steeds terug gezet moeten worden .
Een zoektocht van enkele seconden leverde mij dit resultaat op.

Reuzenharing
De gewone haring heeft een twee grote ooms: de elft en de fint, voor biologen beter bekend onder de naam Alosa alosa en Alosa fallax. De elft kan in uitzonderlijke gevallen 80 centimeter worden, en ruim drie kilo zwaar. Da\'s pas een haring!
De finten hiernaast komen van de Leidse vismarkt(geen foto bijgevoegd), voor 3 euro per kilo. Ze waren zo\'n twee tot drie ons per stuk. Heel vers, met mooie rode kieuwen. Goed om te eten (waarover later meer)
Eigenlijk vreemd, finten te koop, als je bedenkt dat het beschermde vissen zijn. Maar eenmaal onbedoeld in de netten of fuiken van een visser gezwommen, is het eigenlijk al met de fint gebeurd. Dan zijn ze in korte tijd dood.
Je ziet de laatste jaren steeds vaker finten bij de visboer, een teken dat het beter gaat met deze vis.

Stippen of geen stippen
Over elft en fint doen nogal wat oude wijsheden de ronde. Zo zou de elft een grote stip vlak achter de kieuwen hebben, en de fint een hele rij.Dat is niet waar. Zie hiernaast twee finten van gelijke grootte(zie foto), de een heeft vijf stippen, de ander maar een. Twee, zeven, elf, het komt allemaal voor. Stippen is dus geenbetrouwbare manier om elft en fint van elkaar te onderscheiden. Overigens hebben finten en elften grote schubben die vaak de stippen verbergen. Eenmaal gevangen laten de schubben zeer snel los, je ziet ze hooguit nog bij de staart en op de buik.
Aan de stippen herken je ook de verwachtschap met andere haringsoorten. Sardines bijvoorbeeld hebben vaak ook een stippenrij, en net zulke loszittende schubben.

Zeg eens aaaaa....
Finten vangen hun eten met hun keel. Ze hebben namelijk een kieuwzeefapparaat waarmee ze kleine kreeftachtige diertjes of visjes kunnen vangen. Gewoon water inzuigen en het grut blijft in tussen de stekels van de zeef hangen. Grotere finten eten ook vissen zoals zandspiering . Die flinke muil kan heel wat verstouwen.
De kieuwzeef levert de enige betrouwbare methode om finten en elften van elkaar te onderscheiden. De fint heeft minder, en vooral kortere, steviger stekels, de elft heeft meer, langere en fijnere kieuwaanhangsels.

tweefinten_0f704.jpg
Reactie van: hans

hans (jjmpar@gmail.com) schreef:2018-09-09 12:27

Ik denk dat jij gelijk hebt!

Reactie van: Andres

Andres (andres@monna-monna.nl) schreef:2018-09-08 12:04

Hoi Hans,
Ik denk dat de getoonde vis geen Elft is maar een Fint,
Fint heeft een zwarte vlek gevolgd door meerdere vlekken,
Elft heeft een zwarte vlek gevolgd door 1 of 2 vlekken.
Groeten Andres