Eindelijk !

Afgelopen vrijdag bleek een overgangs-dag; daarvóór mooi zomerweer, daarna zelfs héél mooi zomerweer. Voor vrijdag werd W5 voorspeld, en dat betekent één ding: zeebaarsweer ! Bovendien één dag na springtij, én HW om 18.55 uur, dus 2 uur voor tot 2 uur na HW een redelijke tot goede kans op zeebaars.
Aangekomen, bleek ik de enige te zijn. Vreemd; anderen lezen toch ook het weerbericht. Zal wel door de vakantietijd komen
Door de zeer stevige aanlandige wind en het tij was de zee wit van het schuim door brandingsgolven van minstens ’n meter. Zo mag ik het graag zien. Evenals het feit dat enkele surfers die opdagen, een grote afstand aanhouden. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Gelukkig zijn er dus ook surfers, die wél rekening houden met ’n ander.
De eerste 3 inworpen leveren 3 zeebaarsjes op. Ze mogen heel even in de emmer met zeewater bivakkeren, vóór ze de vrijheid terugkrijgen. Zo blijft de tijdsduur op het droge tot een minimum beperkt. Dit helemaal indachtig het bekende aloude spreekwoord: “Wat gij niet wilt wat u geschiedt, doet dat ook de zeebaars niet”. En de palingen, en de tongen, etc. etc.
Zo kunnen de zeebaarsjes hopelijk uitgroeien tot kuitfabrieken van ’n kleine meter, die dan nog vele malen gaan zorgen voor een recordaantal nakomelingen.
De anderhalf uur daarna … geen stootje ! Vreemd; al helemaal gezien de omstandigheden. Die zeebaarzen moeten er zijn; dat kan niet anders.
Dan eindelijk … een beuk op de hengel; de K2 ligt, compleet uit het niets, ineens bijna helemaal horizontaal in de steun. Ja hoor, dit is er een ! Duidelijk waarneembaar slaat een massieve vis, enkele tientallen meters uit de kant, grote kolken aan de oppervlakte. Een onwaarschijnlijk mooie dril.
Met beleid een prachtige zeebaars (54 cm) eruit gedraaid.
Eindelijk ! dat was weer even geleden, een zeebaars van dit formaat. Die mag mee. Dat wordt thuis nog een paar keer genieten. Zeebaars met zeekraal (van Chris), plus gebakken aardappeltjes. Onovertroffen !
Daarom de zeebaars in één seconde het tijdelijke voor het eeuwige laten verwisselen. Zo hoort het ! Even provisorisch schoongemaakt, incl. de kieuwbogen. Een meeuw, die mij op 10 meter afstand al geruime tijd gezelschap houdt, laat zich niet onbetuigd. Dit is recycling ten top !
En ik weet wel … hier zitten ongetwijfeld véél grotere baarzen; het verleden heeft dat bewezen. Maar ik ben toch blij met deze zeebaars van weliswaar bescheidener, maar toch nog steeds prachtig formaat.
Na de vangst besluit ik op te stappen. Nog ruim vóór de schemering terug bij de auto, is ook wel zo prettig.
Werkelijk prachtige dag; wat wil een mens nog meer ?! Genoeg is genoeg !

Laurens