A Rorbuer en veel wind

Dag Linda, Raffie,

Hierbij alvast een 1e beknopt verslag van onze trip naar Å Rorbuer. Vol goede moed, hoop en vertrouwen (vertrouwen mede door jullie) vertrokken woensdagnacht. Wilden zeker zijn dat we vroeg op Schiphol stonden, gezien de mogelijke controles. Vlot door alles heen gegaan met wel wat lichte vrees om onze eerste stop in Bergen 👎 de toelating om het land binnen te mogen, te verkrijgen. Heel vlot binnen geraakt, zonder enige moeite. (2x gevaccineerd!)

Bij deze bevestiging dat wanneer je volledig gevaccineerd bent, zeker geen problemen ondervindt. Enige kwestie is, of kan zijn, is dat vluchten nu blijkbaar wat makkelijker switchen van uur. Wat bij ons ook het geval was. Kortom, wegens 1.5h uur vertraging op vlucht naar Bodø, volgende vlucht richting Leknes niet gehaald. probleem vlug opgelost… andere vlucht gekregen, maar wel op andere luchthaven op Lofoten. Vlug Raffie berichtje gestuurd om één vd gidsen tijdig te kunnen verwittigen zodat ze hier op Leknes niet onnodig hoeven te wachten.

Aangekomen in Leknes, transfer automatisch in orde gebracht en eindelijk richting Leknes… Super blij om de gids te ontmoeten (mijn 2e keer op Å , jonge mega sympathieke gast (Andreas) die ons later deze week zou vergezellen. Een blij gezicht was duidelijk wederzijds. Andreas had er duidelijk ook zin in, vooral omdat ze beter weer voorspellen voor komende dagen. Blijkbaar gaat het sinds paar weken niet zo goed met de wind en regen..

Vlug boodschappen gedaan voor de eerste dagen en vrijdagmorgen papieren in orde gebracht met de vertrouwde Alexander. Glunderend nadat ze beiden mochten genieten van Belgische wafels die we voor hen meebrachten…tja,ook zij hebben klote tijden achter de rug en verdienen misschien ook wel een kleine attentie.. Uiteindelijk kunnen vertrekken, het weer zag er niet uit en was niet denderend. Wind, regen..veel mist.. toch de kans gewaagd. Iedereen bleef vlakbij en vangsten waren beperkt (logisch). Wij ons vooral bezig gehouden met de (kleinere) koolvis en jagen op de (Mega) makreel.. top dag gehad. Was echt fun… moeten blijkbaar niet altijd de metervissen zijn om plezier mee te hebben.

Vrijdagavond afgesproken met Alexander om zaterdag vroeg te vertrekken om het tij wat voor te zijn..5h op het dek! Geen probleem ! Zullen er zijn! Gezien het weer (veel wind, regen en mistig) de Franse groep (waar Alexander ging bij zijn) geen zin hadden te vertrekken bood Alexander ons spontaan aan om mee te gaan met ons. Geen getwijfel, tuurlijk! Alexander is echt een top kerel waar je echt veel aan hebt. Top visser en really nice guy!

Gezien het weer deed Alexander echt zijn best om bepaalde driften op zijn best te doen. Deed hij ook super, echter wou de heilbot niet mee..1 aanbeet op de “baitfisch” hengel..alle shads boven gehaald maar niets bleek te werken. Tot de hengel van bruno kloppen kreeg en die mooie curve aannam.. beet! Yes! Heilbot, dan toch! Was bruno zijn 1e heilbot ooit, was dus wat wennen en vooral ervaren hoe sterk die beesten wel zijn… resultaat voor 1e heilbot ooit..verdikt 79.5cm.. Iedereen tevree en besluit om huiswaarts te keren gezien het weer zou verslechteren.

Vanaf deze avond (zaterdag) zou alles moeten keren en zijn we van plan opnieuw te vertrekken. Vanaf morgen wordt het weer ook beter. vooral vanaf maandag..weinig wind,volop zon.. niet enkel wij, maar vooral ook de gidsen zien er heel erg naar uit.. ik hou jullie zeker verder op de hoogte!

Accommodatie A Rorbuer >>>

Tight lines,

Gregory

Nappstraumen

Net als bij heel veel andere accommodaties was het ook bij Nappstraumen slecht weer. Juni en juli geven echt geen garantie op mooi weer, helaas. Maar ook bij Nappstraumen kun je vaak wel uit de wind vissen en dan vang je ook nog leuke vissen.

Ook een groepje dames uit Oslo hadden het goed naar hun zin, zij hadden voor 1 dag de visgids geboekt, kwamen ook maar om 1 dag te vissen en helaas was het windkracht 8 buiten. Buiten op zee vissen was dus geen optie, dus dan maar in het Fjord met lichte materialen. Ook de dames hadden het met lichte materialen enorm naar hun zin, een visserij die ze rondom Oslo niet kennen.

Accommodatie Nappstraumen >>>

Cordes Travel visreizen

Vesteralen

Hallo allemaal,

Mooie vangsten bij Vesteralen in Noorwegen, de visgidsen zijn elke dag (gratis) met de groepen op pad, iedere groep krijgt de visgids gratis 1 dag mee aan boord. De visserij was niet makkelijk deze week, veel wind, veel drift en dat maakt het vissen minder leuk. Gelukkig zijn er altijd wel stekken te vinden uit de wind, waar je toch nog leuk kunt vissen.

Mooie heilbotten, 6kg zeeduivel, koolvissen en dikke kabeljauw een hele leuke wisselende visserij in het mooie Vesteralen. Emma ving nog een lom, maar die vondt ze maar vies en stinken, hahaha. Vesteralen ligt prachtig tussen de bergen en is een heel rustig Camp waar je echt kunt genieten vd prachtige natuur van Vesteralen.

Accommodatie Vesteralen >>>

Cordes Travel visreizen

Sudavik IJsland

Hoi Raffie,

Inmiddels dag 4 in Sudavik. Gisteren hebben we de watervallen bij Dynjandi bezocht. 100 meter hoog en 60 meter breed. Schitterend! Daarna doorgereden naar Reykjafjardarlaug. Een zwembad verwarmd door bronwater en een hotpot van 38 graden.

Vandaag was er weinig wind en zijn we de zee op gegaan. Daar hebben we niet de reuzen gevangen waar we op hadden gehoopt. Wel een grote vis verspeeld die veel lijn van de molen trok en toen los schoot.

Uiteindelijk weer een stuk teruggevaren. Daar kwamen we walvissen, orka’s en bruinvissen tegen. Daarna kwamen de vangsten ook op gang. Kabeljauw en leng boven de meter, een aantal 113 cm. Ook weer grote zeewolf en mooie schelvissen. Al met al een zeer geslaagde dag met grote vissen in- en rondom de boot.

Ko

Sotra Bergen

Goed aangekomen zonder problemen! Controle aan de grens goed verlopen daar we ons uitvoerig geïnformeerd hadden bij de Noorse autoriteiten.

De eerste dagen vrij winderig maar net ok om te kunnen vissen. Leuke kabeljauwen, pollakken, schelvissen, lengen, lom, koolvissen en makrelen gevangen.

Vandaag een topdag met zeer veel zon en weinig wind. Idem met de vangsten. Alles wat boven kwam was van groot formaat, kabeljauw van 10 kg en een nieuw pr pollak van 11 kg. Dikke sport aan de spinhengel!

Komende dagen ook zonnig met weinig wind dus hopelijk wordt vervolgd…

Accommodatie Havferie >>>

Peter Prinsen

Het weer

hallo allemaal,

Ik krijg vaak de vraag hoe het weer in Noorwegen is ?
Nou klik eens op het plaatje…

Raffie

Heilbot heilbot heilbot

Hallo allemaal,

Slecht weer in Havoysund, heel veel wind, maar daar kan niemand iets aan doen. Dus als de wind minder is of als men een plekje kan vinden uit de wind wordt er gevist en hoe…! Er zijn heel veel heilbotten actief bij Havoysund, zeker tijdens de “warme” maanden zijn ze vaak ook ondiep te vangen.

De kabeljauwvisserij is niet super, de grote aantallen zwemmen buiten op zee en daar kunnen de groepen nu niet komen. Hele grote hebben ze nog niet gevangen, grootste 10kg dus dat zou wel wat groter mogen. Peter ving zijn record heilbot van 123cm en Jonas verbrak dat record met 129cm, leuke strijd onder vrienden.

Zoals gezegd wel een flink aantal mooie heilbotten tussen de 100 en 140cm, waarbij de exemplaren boven de 130cm niet binnen de boot zijn gehaald. Dus een prachtige visserij bij Havoysund en de groepen zijn ook zeer tevreden ! Ik kreeg zelfs een WhatsApp met de text “Het reisbureau met de meeste vangstberichten” hahaha dat was wel een leuke opmerking, bedankt Peter.

Accommodatie Havoysund >>>

Cordes Travel visreizen

IJsland Sudavik

Hallo Raffie,

Hier even een berichtje vanuit Sudavik. We hebben een voorspoedige reis gehad. En een prachtige busrit van het vliegveld naar Sudavik. Gisteren even gevist. Mooie kabeljauw tot 87 cm in de fjord. Het is alleen mogelijk om géén vis te vangen, als je niet gaat vissen. Er is werkelijk overal vis te vangen. Op tijd gestopt omdat één van de mensen last kreeg van de wind.

In de avond met een spinhengel in de haven. Mooie schar en nog een gul van 80 cm! Vandaag eerder begonnen en al direct flinke zeewolven tot 90 cm. Verder weer flinke kabeljauw en een heilbot van 70 cm. Wederom iemand last van de wind. Die hebben we teruggebracht naar het huisje. Daarna samen met mn zoon terug en weer grote zeewolven. Tot slot nog op dieper water gevist en daar mooie koolvis gevangen boven de meter. De grootste 111 cm. Verder ook mooie wijting en een aantal schelvissen. Het is prachtig weer en we hebben het geweldig!!
Morgen een dagje rust, dan gaan we met de auto op stap en wandelen.

Ko

Vangsten A Rorbuer

Hallo allemaal,

We horen vaak dat september en oktober slechte maanden zijn en dan vooral de wind, maar niets is minder waar. Als je kijkt bij de reisverslagen op onze website, dan zie je dat beide maanden ook hele mooie weken kunnen hebben en daarentegen de maanden juni en juli ook veel wind kunnen hebben.

Vorige week veel wind in Noorwegen en helaas nu weer veel wind, niet elke dag, maar best vaak. De visgidsen geven zelf aan dat oktober de meest stabiele maand is wat wind betreft. Je ziet dit in NL en België ook wel vaker, mooi weer en dan weer veel wind.

Ondanks dagen met veel wind, altijd mooie vangsten bij A Rorbuer en zo nu ook weer. Maar ook dagen waar het windstil was en men perfect kon vissen. Er wordt veel koolvis over de meter gevangen, kabeljauwen tot 15kg en flink aantal heilbotten waardoor een aantal hele grote. Hier de allergrootste: 143, 148, 157, 161 en 173cm !! 173cm heilbot bij A Rorbuer en vorige week nog 221cm bij Havoysund.

Wat een vangsten en wat een geweld ! Maar wees niet getreurd, er zwemmen ook veel kleinere exemplaren, dus die vissers die geen hele hele grote heilbot willen vangen, die kunnen met licht kunstaas, zoals bv de nieuwe >>Berkley Power Sandeel<< en de Power Herring, zijn daar prefect voor, speciaal ontwikkeld voor de visserij op koolvis, pollak, kabeljauw en heilbot.

Accommodatie A Rorbuer >>>

Cordes Travel visreizen

Penn Festivals Noorwegen (groepsreizen)

Hallo allemaal,

We hebben voor volgend jaar nog een paar huisjes vrij voor het Penn Festival Nappstraumen en Havoysund. Beide top-accommodaties in Noorwegen met grote snelle en veilige boten, gratis 2x 4u een visgids aan boord en wij (Linda en Raffie) gaan de hele reis mee, vanaf Amsterdam retour en de hele week aanwezig in Noorwegen aan land en op het water.

Iedere groep heeft zijn eigen boot, zijn eigen huisjes, je hoeft niets te delen, de boten worden niet “gemixed” de en we delen je niet in bij andere vissers als je met je eigen groepje bent.

Zo’n Festival is altijd erg leuk, gezellig en vooral leerzaam omdat we elkaar allemaal helpen, we geen geheimen hebben en we met z’n allen jagen achter de mooie vissen.

Verder mag “bijna” alles en bijna niets moet ! Dus je mag vissen waar en wanneer je wil en je bent nergens toe verplicht. Maar wil je niet met Nederlanders en Belgen omgaan tijdens je visreis, dan zou ik adviseren om deze week niet te boeken, want je buren komen uit NL en België.

Lees hier de uitleg maar eens >>>

Verder hebben we deze datums nog vrij, de andere weken zijn al volgeboekt:

03-05 tm 11-05-22 — Nappstraumen Lofoten
07-06 tm 15-06-22 — Nappstraumen Lofoten
07-09 tm 15-09-22 — Havoysund

Nappstraumen >>>

Havoysund >>>

Cordes Travel visreizen