177 en 192cm heilbot A Rorbuer

177cm en 192cm heilbot

A Rorbuer op de Lofoten laat weer zien hoeveel grote vissen er daar zwemmen. Onze visgidsen Alexander en Andreas, zijn hele dagen druk in de weer met onze gasten. Met de snelle 23.5ft 150pk visboten is men snel op de stek en kan de visserij beginnen. De eerste stekken heb je al op een kleine 2 min. varen, daarna op 5 tot 10 minuten en bij 20min. zit je op de beste stekken voor de grote heilbot. Er zijn uiteraard ook altijd maagdelijke stekken, waar bijna nooit gevist wordt, die zijn weer verder weg.

Je vliegt van Amsterdam of Brussel naar de Lofoten en vanaf daar is het 5 min. naar Nappstraumen of een uur rijden naar A Rorbuer, allemaal dichtbij dus. Je hebt geen huurauto nodig, de visgids komt je ophalen en rijdt eerst even met je naar de supermarkt. Door de week mag je zijn busje gebruiken om boodschappen te doen, dus ook daar geen zorgen.

Wat een waanzinnige visserij weer daar bij A Rorbuer. Deze keer ging de trip naar een compleet nieuw visgebied, een verre stek, want deze is langer dan een uur varen (half gas) een gebied waar echt veel grote kabeljauwen en heilbotten zwemmen. Dat bleek wel toen Thomas zijn aas liet zakken en eigenlijk al meteen een 20kg kabeljauw haakte ! 20kg kabeljauw, dat is echt een hele grote !

Alexander had al een paar aanbeten gehad en ook de andere vissers voelde veel activiteit tot dat Tobias een keiharde beuk op zijn hengel kreeg en de haak meteen goed vast zat, het gevecht kon beginnen. Pompen en pompen om de vis omhoog te krijgen, maar toen de grote heilbot de boot (of Tobias) zag , ging deze er weer snel vandoor de diepte in. Nog een poging, wederom hard werken om de vis omhoog te krijgen en weer ging de vis de diepte in. Uiteindelijk kwam de heilbot dan eindelijk moe aan de oppervlakte en waren beide moe, Tobias en ook de heilbot die 177cm lang was. Tobias was zo moe en warm, dat ie meteen een duik nam en samen met de heilbot even ging afkoelen, de held !

Even later had Martin beet, wederom een enorme beuk en hangen, helaas na een minuut of 15 vechten, won de vis en verloor Martin het gevecht. Kort daarna ving Martin een leuke heilbot van 92cm. Martin had zo gehoopt op een grote, maar helaas, het was langzaam weer tijd om terug te gaan, flink aantal dikke kabeljauwen, paar heilbotten rond de meter en die heilbot van 177cm. Martin haalt zijn hengel op en BOEMMMMM weer een mega-beet, helaas weer een kabeljauw, deze keer 15kg…

Nog één keertje… zijn hengel gaat overboord met een makreel, richting de bodem…. en toen ineens viel de lijn slap en ging deze de andere kant op.. hu ? wat gebeurt daar ? De molen begint te gieren en er is geen houden aan, zit hij vast aan de bodem ?? Iedereen haalt snel binnen en de boot vaart richting de lijn, zijn spoel was bijna leeg en kan nu weer binnen gedraaid worden. Martin zit vast, denkt hij… hij trekt en trekt en dan zien de visgids op de Fishfinder dat er een echo komt, NEE niet vast het vis !!

En Martin kan gaan vechten met een hele grote heilbot…. de vis zwemt van links naar rechts en de visgids heeft moeite om de heilbot met de boot bij te houden, het is een overzichtelijke chaos en stress aan boord en de spanning is te snijden. Martin vecht en vecht en na heel veel moeite, de nodige kreten en verwensingen komt er dan een staldeur naar bove, 192cm heilbot !!!!!! Deze weegt volgens de tabel rond de 94kg !!! Wat een monster en absoluut een record voor Martin, net als Tobias verbreekt hij zijn record vis. Met het speciale pak vd visgids aan gaat ook Martin even het water in en zwemt hij met de heilbot. Alle heilbotten zwemmen weer, de mannen hebben hun records verbroken en gaan voldaan naar huis !

A Rorbuer.. wat een ervaring !

Accommodatie A Rorbuer >>>

Cordes Travel