213cm heilbot Nappstraumen

Het was een zeer wisselvallige week op de Lofoten, dagen met mooi weer en weinig wind en dagen met wind en regen. Maar de visserij is er niet minder onder. De beste stekken zijn vaak maar 5 tot 20 minuten varen, uiteraard kun je altijd verder en zo lang varen als je wil. Ivm de prachtige zee besloten de visgidsen de echt “verre” stekken eens te proberen, althans “ver” voor de visgidsen, want ik hoor van groepen uit Hitra wel eens dat ze elke dag minimaal 1 uur tot 1,5u moeten varen om een leuke vis te vangen, meer dan een uur is uitzonderlijk bij Nappstraumen en A Rorbuer, alle stekken zijn véél dichterbij.

Goed, dus op pad naar de verre stekken, 1u en 15 min. varen en dan heb je maagdelijke visstekken en is de kans op grote kabeljauw, dikke koolvis en mega-heilbotten groot. Jacob had als eerste “contact” met een MEGA heilbot, hij ving een kabeljauw van rond de 8kg, deze was bijna boven, toen Jacob een hele grote heilbot achter de kabeljauw aan kwam. Het gebeurd vaak dat de heilbotten de gevangen vis volgen, daarom altijd goed kijken als je binnen draait en een polaroid zonnebril gebruiken om “door” het water te kijken.

De heilbot die ruim boven de 150cm was, vond de kabeljauw van 8kg toch iets te groot en koos het “hazepad” Jacob baalde natuurlijk een beetje, maar goed dat is vissen, het is duidelijk dat er dikke heilbotten zwemmen, dus de spanning is om te snijden.

Boemmm weer een aanbeet en een gevecht van een 10min. daarna de vis gelost, na het ophalen bleek het aas gefileerd te zijn, bijna tot op de graat kaal, kun je nagaan hoe scherp de tanden van een heilbot zijn.

Uren blijft het stil, er gebeurd niets, de vissers willen iets anders proberen, maar visgids Calle adviseert om te blijven, er zwemmen grote heilbotten hier en ze zijn actief. De vissers nemen zijn advies aan en blijven doorvissen. En visgids Calle had gelijk, weer kreeg Jacob een beet op zijn hengel en wat voor beet, dit ziet er “groot” uit.

Calle geeft aan alle hengels binnen te draaien en te zorgen dat iedereen standby staat, want dit wordt een flink gevecht en weer had hij gelijk, de heilbot dook verschillende malen de diepte in, zwom van links naar recht en liet Jacob alle hoeken vd boot zien. Maar na een flink gevecht waar iedereen moest helpen en de samenwerking belangrijk was, komt er een heilbot van 213cm naar boven ! Na de meting en de foto’s wordt de heilbot weer vrij gelaten en is ie klaar voor de volgende groep.

Jacob was blij met zijn eerst heilbot ooit, nooit eerder ving hij een heilbot en nu is zijn eerste ook nog eens 213cm ! Tevens zijn wij enorm trots op onze visgidsen, wat een toffe gasten en wat zijn we blij met deze mannen. Lees maar eens door alle berichten, iedereen is vol lof over deze mannen. Die mannen zijn goud waard, je kunt er veel van leren en maken je visreis nog een stuk leuker en geslaagder !

Een proficiat aan Jacob en uiteraard Calle !

Accommodatie Nappstraumen >>>

Cordes Travel visreizen