A Rorbuer van start en hoe….

Heilbotten Lofoten A Rorbuer

Eindelijk is A Rorbuer nu ook open en van start, de eerste Noorse groepen zijn ook aangekomen en eindelijk kunnen de visgidsen nu ook in A Rorbuer van start. A Rorbuer het allerbeste visgebied van Noorwegen, zonder twijfel. In 2019 vingen ze daar 12 heilbotten boven de 200cm, kun je je voorstellen hoeveel er zijn geweest tussen de 180 en 199cm ??

Het weer in A Rorbuer is prachtig, zon en weinig wind, leuk detail is dat we nu eigenlijk in Noorwegen het Penn Nappstraumen Festival hebben gehad, maar deze ging helaas niet door.

Normaal weet de visgids vd week ervoor wel waar er goed gevangen is, daarom is een visgids ter plaatse erg belangrijk, hij kan je precies vertellen waar er de weken voordien goed gevangen is. Maar helaas de visgids had geen info over de afgelopen weken en ging dus af op zijn kennis en ervaring vd afgelopen jaren in dit gebied en met succes !! Jürgen wist wederom de heilbot te vangen, wist de groep weer blij te maken.

Eerst even verse koolvisjes vangen en daarna met een dode koolvis gericht op de heilbot vissen. Na een paar minuten had Erik meteen beet op zijn aas, dat ging snel, eerst stek en meteen na een paar minuten al beet ! Na een leuk gevest kwam er een heilbot van iets meer dan een meter naar boven ! Jürgen ving er nog eentje van 70cm, geen zware dril maar wel opmerkelijk want tijdens de dril kreeg hij nog eens een hard klap, hij dacht aan een harde beweging vd heilbot en dacht er niet meer aan. Toen de heilbot eenmaal aan boord kwam zag hij dat deze tijdens het drillen door een andere heilbot was gegrepen !! Woww dit gebeurd wel vaker bij het opdraaien van een kabeljauw, koolvis, pollak of schelvis, maar een heilbot wordt niet vaak aangevallen, dat betekende dus wel dat er daar op die stek ook een grotere heilbot zwemt.

De ogen van Jürgen vol op de dieptemeter gericht en ja daar was best veel activiteit en jawel daar stond Erik ineens weer met een kromme hengel, ook Erik had weer een flinke vis aan de lijn. Even later was het Morton zijn beurt en ook hij ving zijn eerste heilbot van 2021, het gevecht was enorm en de heilbot gaf niet op. Na meerdere keren van bakboord naar stuurboord over de boot en nadat de heilbot verschillende keren door de slip richting de bodem zwom, kwam de heilbot dan eindelijk boven en had een lengte van 118cm. Verder nog 2 kleine heilbotten gevangen en dan keek Jürgen terug op een geweldige vrijdag.

Zaterdag een nieuwe dag, nieuwe kansen en een nieuwe stek, deze keer 60m om gewoon eens te kijken, gaf Jürgen aan. Hij liet zijn Crazy Daisy zakken en viste deze vanaf de bodem snel omhoog en op een 20m boven de bodem zag hij op de dieptemeter een vis heel snel het aas volgen, dus meteen alert en jawel deze heilbot pakte zijn shad, helaas verloor de visgids het gevecht en schoot de vis weer los.

5 minuten later was het Erik en een paar seconden later Morton die “BEET” riepen…. oei een dubbele beet, dat is altijd spannend, maar visgids Jürgen heeft wel voor hetere vuren gestaan met grote golven en regen/sneeuw, nu was het volle zon en geen wind, dus een “makkie” om de vissen te landen. Weer twee mooie heilbotten aan boord rond de meter ! Alleen de hengel vd visgids lag ook nog in het water, dus nu had hij ook beet en zo vingen ze binnen een paar minuten 3 heilbotten, wat een actie !

De hele dag door werd er gevist en geen enkele drift was zonder een aanbeet of vis aan boord, dus de hele dag volop contact met de vissen en dat was super natuurlijk. Voor ons (Cordes Travel en onze gasten) wel een beetje zuur, had onze week moeten zijn, wij hadden daar nu ook geweest, maar goed is niet anders, we zijn blij voor Jürgen, Morton en Erik.

Zaterdag was dus eend ag vol met vangsten en heilbotten, waar men gericht op aan het vissen is. De grootste vd dag was 103cm, geen hele grote maar wel een sterke vis. Tja en als je dan vrijdag én zaterdag een topdag hebt, kan zondag wellicht iets minder zijn, maar nee hoor zondag bleek ook een topdag te worden.

De dag begon met 8 Orka’s rond de boot, alleen dat maakt een dag al geslaagd. Uiteraard werd er ook nog gevist, na meer dan een uur naar de Orka’s hebben gekeken. De visgids begon op diepte en viste zo de berg omhoog, rond de 45m zag hij aardig wat activiteit en werden de vissers alert, Erik keek vol geconcentreerd naar de top van zijn hengel en meteen daarna een flink beet en een run, de slip vd reel gierde en Erik had er een grote aan. De hengel van Erik stond in de vorm van een L en boog tot in het handvat, in ieder geval was het een grote sterke vis. Na een redelijk dril kwam de vis langs de boot en werd hij gemeten, 143cm !! We hebben met z’n allen de regel dat heilbotten boven de 130cm niet aan boord komen, zodat zij hun rug niet breken en niet gewond raken, dus deze vis bleef ook in het water. Na de foto’s werd ie weer netjes losgelaten.

En zo verliep ook de zondag helemaal top met later nog een paar heilbotten een heilbot die rond de boot zwom en nog een heilbot aan de hengel van 122cm, dus wederom een flink aantal heilbotten bij A Rorbuer !

Het is bizar veel vis geeft Jürgen aan, hij zegt tegen Raffie, jullie hadden hier moeten zijn en vindt het jammer dat er dit jaar geen Penn Nappstraumen Festival is, maar we komen volgend jaar 4x Jürgen, dus dat zit wel goed. Één ding staat vast er zit volop heilbot bij A Rorbuer, de kabeljauw en de koolvis zwemt er ook volop, dus dat beloofd nog wat de komende dagen.

Wil je dit jaar of anders in 2022 naar A Rorbuer of Nappstraumen, wacht dan niet te lang, er wordt echt volop geboekt en er is al heel veel omgeboekt.

Accommodatie A Rorbuer >>>

Accommodatie Nappstraumen >>>

Cordes Travel visreizen