Duinhoevepad 2 13 juni

Hallo Allemaal.
Een beetje laat bericht, maar toch…

De ene dag is de andere niet, dat bewees zich zaterdagavond weer eens. Om 17:30 uur was ik weer op het Duinhoevestrand. Toen ik de caravan verliet woei er een zacht oostenwindje en dat klopte ook wel met de voorspellingen, dus lichte onderlijntjes mee genomen. Op het strand aangekomen stond er een gemene frisse wind pal west op mijn bolus en een golfslag die veel hoger was dan verwacht ca 80 cm.
Goed, de light wader aan, extra shirtje aan en toch proberen een visje te verschalken. Nou ik kan wel zeggen dat het niet vanzelf kwam. Eerst met 40 gr – oh ja, mijn hengeltjes –2 spiksplinternieuwe super strakke maar ozo dunne Daiwa 40-120 gr 360 mtr feeder hengeltjes. Gekker moet het niet worden. Ik wist dat het handicap vissen zou worden, maar kijken of de 40 gr kogel in combinatie met de lichte topjes een beetje rust konden geven. De heftige terugslagen van het lood gaven te kennen, dat ik of op de verkeerde pek lag of dat ik zwaarder lood moest gebruiken. Eerst maar van optie 1 uitgegaan en flink aan het zoeken gegaan naar rust. Kwam niet; loodje liep weg – let wel: ik zeg liep en niet rolde – op zich is dat ook een manier van zoeken, zowel in de breedte als in de afstand, maar niet wat er op wees dat er een gewillige vis was die mij vertelde dat er vis onder het kantje zat. 60 gr peertje aan de lijn gehangen. Intussen hengel 2 met 80gr kogel in het water gesmeten, goh dat ging best lekker. Ook 60 en 80 gr gingen aan de haal, maar in mindere mate. Ik moest langzaam achteruit, het zwin door waar langzamerhand het water in kwam lopen. Wadend naar de zandbank en in de uitlopers geprobeerd wat te vinden. Ook tevergeefs. Op zeker moment stond de zandbank helemaal onder water, iets meer dan enkel diep. Loodjes weer omgewisseld voor 40gr kogeltjes en op de zandplaat afvuren maar. Toen het water nog eens een 30 cm was gestegen kreeg ik een rammeling van jewelste op de hengel en het gevecht kon beginnen. De hengel boog diep, de molen pareerde samen met de kracht in de hengel iedere ontsnappingspoging en na een moedige strijd lag mijn tegenstander op zijn rug. 53 cm volvette Zeebaars. Yeah!!!!!! Wat een heerlijkheid is dit toch. Wie wil er nog 10 strandhengels kopen??? Hier voor ga je naar het strand; wat een visbeleving is dat.
Terwijl ik de ene vis sta te drillen zie ik de andere ook staan te klapperen en lijn nemen (ik heb altijd de slip open staan – ik heb al te veel hengels in de golven zien verdwijnen en deze lichte stokkies wippen helemaal makkelijk uit een steun. Helaas toen de ene zeebaars op de kant lag, had de andere al het baarzenpad gekozen. Even fotootje en gelukkig een voorbij komende visser die met spinhengel en oppervlakteplug het een eind verderop ging proberen (nog zo’n visserij die tot de verbeelding spreekt) was zo bereidwillig om de welbekende 2 lelijke koppen op 1 foto voor mij af te drukken.
Hierna nog 2 botten van 26 en 32 cm gevangen en toen dreigde de bewolking in de verte van ik ga jou nat maken, jongen. Rustig de boel opgeruimd en naar de camping terug gewandeld. Ik had nog tijd om de hond uit te laten voor ik de eerste druppels op mijn kop kreeg.
2 weken geleden was de wind minder, kwam uit het oosten, dus stond in het ruggetje, en zorgde voor een wat rustiger golfslag. Dat mijn dunne haaklijntjes qua dikte en lengte niet optimaal waren voor de heftiger omstandigheden werd wel aangetoond door zeker 8 keer de boel uit de knoop te moeten halen.
Maar uiterst tevreden en een YEAHHHHH!!!! Nog een pintje gepakt om na te sudderen van dit genot. Ik kan het iedereen aanraden; vissen met materiaal dat eigenlijk ontworpen is voor het zoete en geniet dan van de echte kracht van een dikke vette zeebaars van plus 50 cm en vergelijk dat eens met een karper van 70 cms of een snoek van 100 cms. Juist, geef mij maar het zilte met zoet materiaal.
Deze gebruikte onderlijnen moeten een volgend keer met een iets dikkere haaklijn worden uitgevoerd en misschien ook iets korter om meer rust te brengen in de aasaanbieding.
En hoe dat werkt????? Dat horen jullie volgende keer weer.
Groetjes
Jan Romeijn – Lid HSV de Krabbe, Burgh-Haamstede

Jan Romeijn