Duinhoevestrand 31-05

Hallo allemaal,
Gisteren 31-05 samen met JP naar het Duinhoevestrand gegaan om eens lekker te gaan struinen met licht materiaal. Feeder mee en JP ook nog een 40gr spinhengeltje. JP was totaal onbekend met deze vorm van strandvissen, voor mij was het te lang geleden.
Om 17:00 uur bij het water aangekomen zagen we een mooi stekkie op een beetje een puntje. JP tuigde de spinhengel op met een 40gr druppelloodje en ik de feeder met 60 beachbomb modelletje.
Zoals Marco Oreel al een tijdje geleden schreef is deze manier van vissen vooral een kwestie van bewegend vissen. Al bij de eerste worp kondigde bij mij al een paar voorzichtige aanbeetjes aan dat er vis zat, maar er werd niet echt fanatiek gejaagd. Ik had zelf een paar lijntjes ontworpen waarvan ik er 2 aan JP heb gegeven. Ik had 2 dunne 20 cm stalen afhouders met oversized haaklijnen 0,20 mm met Gamakatsu F31-6. Als aas had JP bij Yvo de Bruin in Noordwelle nog een aardige variatie kunnen scoren als grote kweek- en steekzagers en een mix van kleine en grote pieren. Prachtig aas, zoals gebruikelijk. JP koos voor een variant op de Carolina Rig.
JP Pakte het eerste visje: een zeebaarsje van rond de 25cm, bij mij bleef het knabbelen maar niet happen. Gewoon stug door blijven gaan maar wel overgestapt op stop-and-go. DAT boekte na JP zijn 2e visje voor mij de eerste – een bot van net onder 25cm. Mijn haaklijntjes bleken te dun, want ze sloegen steeds om de hoofdlijn en ik was meer bezig met ontwarren dan met vissen. Andere lijn en ander lood gepakt; nu de variant op de Carolina rig met iets stuggere haaklijnen en een loodje 40gr. Dit bleek toch wel het verschil te maken. Het lichtere lood was actiever waar mee je kon geven en nemen. Uh???? Met opkomend water ontstaat er een onderstroom. Je trekt je loodje een stukje binnen, houdt het even stil en geeft dan weer een beetje lijn en het lichte loodje wordt in de stroming met getrokken, dus de boel trekt vanzelf weer strak. Dit leverde meer succes (lees vis)op. We hadden afgesproken, niet rekening houdend met zo snel succes, dat we na 2 worpen een 30-40 mtr op zouden schuiven richting vuurtoren. Maar JP wilde nog even blijven en daar had ik totaal geen bezwaar tegen. Het stond 6-4 voor JP voor ik de lijnwissel deed. Bij de stand 7-7 zagen we dat het zwin achter ons dreigde volte lopen; een zwin wat voor onze uitdossing iets te diep zou worden, dus toen maar alle verloren verkasafstand ingehaald en gelijk een 500 mtr opgeschoven waar we een redelijk egaal oplopend stukje strand hadden gevonden. Daar was het eerst zoeken, maar na een 30 minuten, zo op het moment dat we eigenlijk wilde opschuiven, kwam toch een visje binnen bij JP. Ik had aan de branding gezien dat de zee daar wat vlakker was, dus tussendoor ff ingehouden power worpje naar 70 mtr en daar aan het jo-jo-en gegaan en ja, hoor, ook dat levert vis op. Gevoeglijk ving ik wat geregelder een visje dan JP en kwam wat op voorsprong, maar wat is voorsprong?? Kwantiteit of kwaliteit? Je zag dat zo’n 2,70 mtr spinhengel toch nog leuker vist dan een 4,5- mtr feeder hengel.
Om 21:45 uur zagen we de zon in de zee zakken en was het tijd om in te pakken en weg te wezen. Jammer genoeg zagen we ook nog dat we de verkeerde stek hadden gekozen, want een eind terug stond een man met gewonde strandstokken en in 2 worpen 2 maatse zeebaarzen uit te trekken en oh, wat hadden wij die graag op het lichte materiaal geen kans van ontsnappen gegeven.
Met 16 visjes – een kleine 4 mtr en JP 12 visjes met ruim 3 meter, konden we zeggen dat het een geslaagde en verslavende avond was. DIT VRAAGT OM MEER. En als er nu nog eens iemand zegt: “ik vang niets op dat Schouwse strand met mijn spinhengel op karperhengel” ga ik keihard lachen…… Nee, dat zit niet in me!
De onderlijn die JP en ik gebruikt hebben zijn nog niet af. Ik moet er nog wat aan aanpassen, uittesten en dan komt de bouwbeschrijving wel op Zeeonderlijnen.
Groetjes
Jan Romeijn – Prostaffer J.L. Rigs, Moderator Zeeonderlijnen en Kantvangstberichten Zeeland.

Jan Romeijn