En wat vang je na de storm en wekenlange harde wind?

Dishoek zaterdag 6 januari 2024

Eindelijk weer eens geen windkracht vijf of meer uit het zuiden of het westen. Twee afspraken waren al geannuleerd vanwege het vreselijke weer. De windkracht 3 uit het noorden bracht kou mee en dus waren we nieuwsgierig wat dat met de vangsten ging doen. Voorzien van verse zeepieren en een paar zagertjes naar onze favoriete stek gereden, Dishoek bij strandtent Vloed.

Laag om 15.45 dus dat werd tegen onze gewoonte in vissen half in het licht en half in het donker. De storm had zijn sporen nagelaten door een grote bak met zand op de trap aan de landzijde. Er stonden al een paar vissers in de vakken voor de duinovergang, maar die stonden roerloos naar de toppen te kijken. We kregen al angstige vermoedens over de vangst, maar dat bleek gelukkig loos alarm.
Na een kwartier kwam de eerste wijting al boven. En dat was het begin van een sessie die in alles leek op onze vorige visserij van half november. De weersverandering en de storm hadden nog niets veranderd. En we kunnen dus aansluiten aan bij veel vangstberichten: heel, heel veel ondermaatse wijting. Gemiddeld twee vissen per inhaal en dat deden we om de 10 minuten. Twee schar en één meun (met twee ipv vijf draden). Gevist met stalen afhouders en korte en iets langere dwarrellijnen en met grote haken, waardoor de meeste vis in de lip werd gehaakt. Geen materiaalverlies. Het hoogtepunt was vier vis aan een driehaaks paternoster.

Het werd nog even spannend omdat ergens tussen Vlissingen en Breskens een brand uitbrak op een boot of bootje. Gelukkig waren de vlammen na 20 minuten weer gedoofd.
Gevist van 15.00 tot 19.00 uur met de wind schuin van achter en afgezien van een paar kleine buitjes was het goed te doen. De sessie hebben we afgesloten met een prima maaltijd in de strandtent en dat maakte de sessie helemaal af. Moe en voldaan weer richting Breda gereden.

Don (Utrecht) en Sacco (Breda)