experimentele visserij aan Neeltje Jans

Hallo,
Zondag een tij gevist aan een van de dammen van Neeltje Jans. Vertrouwde zomer-stek, maar nog niet bevist tijdens de wijting-maanden. Ik wilde wel eens te weten komen of wijting ook te vangen valt aan kunstaas, maw mijn geliefkoosde red-gill visserij toepassen. Gestart omstreeks laagtij klassiek met pieren en dwarrellijntjes om de wijtingscholen te localiseren. Huiswerk gemaakt via de “Navionics webapp” om een goed idee te hebben van de taluds en geulen die aanwezig waren. Eerste aanbeet kwam er vrij snel, maar leverde een bolkje op. Tweede en derde aanbeet leverden wijtingkjes op…aaslijn eruit gedraaid en de dropshot-lijn met redgills in de wijtingschool gedeponneerd. Verschillende keren geprobeerd op verschillende tijdstippen van opkomende tij…vruchteloos, wijting valt blijkbaar niet te verleiden aan kunstaas. Vreemd, want in het verleden tijdens de zomermaanden lukte het me wel om een groot gamma aan verschillende zeevissoorten via deze techniek te strikken.
Neeltje Jans is alleszins geen top-stek voor wijting zou blijken, mogelijk zijn de scholen daar te klein om driftbeten via kunstaas uit te lokken…volgende poging op een Walchers strand.
Zeer veel moeite gedaan om vis te vangen, die zat zeer lokaal gegroepeerd op een talud op grote afstand (vandaar het nut van die Navionics app). Volledige opkomende tij gevist en op’t eind van de dag stond de teller op een 30 a 40 tal visjes: 1 baarsje, 6 bolkjes, 5 scharretjes en 25-tal wijtingkjes. Voornamelijk klein spul, uiteindelijk 6 wijtingen die nipt de minimummaat hadden en 1 schar meegenomen voor consumptie.

Greetz,

Tim