Gekkenhuis in Havoysund

Wat is er aan de hand ??

Dat is wat onze visgids Douglas dacht toen hij op pad was met de groepen. Als eerste was het prachtig weer, veel vissers denken dat het in de zomer ook sneeuwt in noord Noorwegen en dat het er nooit warmer worden dan 5 graden, maar geloof het of niet, het kan daar in noord Noorwegen ook over de 30gr zijn.

Nu was het rond de 20gr in Havoysund, geen wind en dus prachtig weer om te vissen en de verre stekken eens aan te doen, stekken waar men zeldzaam vist en iets verder varen zijn dan normaal. Het is een stek waar veel grote heilbotten zwemmen, geen monsters zoals in A Rorbuer, maar wel dikke vette heilbotten.

Douglas was aan boord vd visgids-boot, die boek je als je een hele week de visgids aan boord wil hebben, grote boot en de hele week iemand die de boot vaart (naar de beste stekken) en jij alleen maar hoeft te vissen.

Aangekomen op deze “verre” stek met 5 boten + visgidsboot gingen alle lijnen het water in en ging bijna iedereen tegelijk vissen, met als kunstaas de Halibandit (favoriet vd visgids Douglas) Crazy Daisy en met het bekende doodaas systeem. Na een paar minuten stonden er 3 hengels krom, een tripple vangst, drie man hadden er in eenmaal een heilbot aan na 2 minuten vissen, maar alsof dat nog niet bizar genoeg was, riep men over de marifoon dat er op een andere boot 4 hengels tegelijk krom stonden en of er hulp kon komen, lichte paniek kun je wel zeggen.

De eerste 120cm+ heilbotten kwamen naar boven, alleen maar heilbotten ver boven de meter. Ook aan boord vd andere boot mooie heilbotten tussen de 140 en 155cm ! Wauwww dat was gaaf alle boten heilbot aan boord en bijna allemaal rond de 140/150cm. Na de middag wilde men vissen op roodbaars en kabeljauw en ook dat was een succes. De beste roodbaars vangsten zijn vanaf 200m diep en meer, dus was het zwaar vissen en is het van belang dat men de boot stil boven de stek houdt. Dikke roodbaarzen tussen de 2 en 3kg kwamen aan boord, zwaarste was 4.5kg een dikke roodbaars.

Tja en toen gebeurde er iets wat eigenlijk niemand leuk vindt, tijdens het vissen op roodbaars kwam er een hele dikke heilbot aan de haak en dat op 300m diepte, oei dan ben je niet blij. Na meer dan 45 min. keihard werken, pijn in de armen en rug kwam dan eindelijk de monsterheilbot naar boven en had deze een lengte van 187cm !! Pffffff mooie vis, alleen niet vanaf die diepte !

Het was dus een superdag bij Havoysund !

test