Heilbot op ondiep water

Vissen op ondiep water

Jørgen, een vriend en visgids voor oa Nappstraumen, A Rorbuer, Vesteralen en Havoysund moest “werken” bij Nappstraumen Lofoten. Jørgen had bezoek van een journalist van een Deens visblad, hij kwam voor een artikel over de mooiste/beste visstekken van de Lofoten, dat zijn natuurlijk Nappstraumen en A Rorbuer. Jørgen is een top-visgids, goed in zijn werk, vriendelijk in de omgang en weet zijn visje wel te vangen. Maar ja als je maar één dag hebt voor een artikel moet je ook een beetje geluk hebben. 17 mei is voor heel Noorwegen een hele speciale dag, 17 mei is “onafhankelijkheidsdag” in Noorwegen en dat werd ook een topdag voor Andreas en zijn vriendin.

De droom van Andreas (journalist) en zijn vriendin Klare was een kabeljauw boven de 10kg en een heilbot, op zich niet moeilijk op de Lofoten, maar het blijft vissen. Jorgen, die al vaker ook aanwezig was op de Cordes Traveldag, doet wat hij anders ook doet, kijken naar de kleur vh water, de golven, de wind en luistert naar zijn gevoel en maak gebruik van zijn ervaring.

Eerst werd op op aas gevist, op een bergje op 13m naar 30m diepte zwom er veel koolvis, maar daar zag hij op de grote dieptemeter/visvinder ook een aantal grote jongens zwemmen.

Op de grote 23.5ft visboten met 150pk motoren zitten ook twee, ja je leest het goed, twee grote schermen, eentje voor de GPS/plotter en eentje voor de dieptemeter/fishfinder, op 90% van alle boten is dit maar één (klein) scherm maar op deze boten twee grote schermen vd beste kwaliteit. Nu op dat grote scherm zag Jørgen dus een aantal grote vissen zwemmen en dat klopte ook, want Klara haar pilker zakken en boem had meteen een flinke beet !

Een gevecht op 30m diepte begon en Klara en Andreas gierde het uit vh lachen, van spanning, emotie en adrenaline. En na een flink gevecht kwam haar grootste vis ooit naar boven, een kabeljauw van 13kg ! Missie geslaagd riep Jørgen ! Na nog een aantal leuke kabeljauwtjes tussen de 5 en 8kg was het leuk geweest en was het doel om toch nog een heilbot te vangen.

5 minuten varen vd kabeljauwstek was de eerste heilbotstek al, de stekken bij Nappstraumen zijn soms maar 5-10 minuten varen, als je de zeekaart bekijkt zie je meteen dat dit een top visgebied is met 80% vd stekken binnen de 30 min. varen. Er werd een plateu gekozen waar het van 5 naar 30m liep, leuk om eens te kijken of de heilbot thuis is. Jørgen stopte de boot op 10m diepte en daar ging het aas en kunstaas overboord. Er was helaas bijna geen stroom dus de visgids moest echt zijn best doen om met de motor vd boot toch wat drift te maken.

Na een paar minuten kreeg Andreas een geweldige klap op zijn hengel met daaraan een Crazy Daisy en jawel het gevecht kon beginnen op 11m diepte had een heilbot zijn kunstaas gepakt en was wild ! Deze heilbot had net een blikje RedBull gedronken was het leek net een stier. Andreas vloog van voor naar achter, van links naar rechts en heeft alle hoeken vd boot gezien een prachtig waanzinnig gevecht met de vis van zijn dromen. Na een kort heftig gevecht kwam er dan een prachtige heilbot van 103cm naar boven en de lach van Andreas verdween die dag niet meer. Na een paar mooie foto’s voor zijn verhaal in het hengelsportblad ging deze heilbot weer netjes terug.

De drift die Jørgen had gekozen was nog niet klaar, dus de drift ging langzaam verder en boem weer had Andreas een klap op zijn Crazy Daisy, deze keer op 18-19m diepte, prachtige sport op ondiep water. Ook deze heilbot werd netjes onthaakt en werd net als de andere heilbotten, inmiddels had Jørgen ook heilbot gevangen, weer teruggezet.

Op de weg terug naar het camp in het smalle gedeelte bij de kleine vuurtoren, op maar 1 minuut vh Camp gingen de vissers nog een half uurtje vissen, er werden wat koolvisjes, kabeljauwtje en een ondermaatse heilbot gevangen. Opeens zag Jørgen een enorme heilbot op dieptemeter die wel interesse had in het kunstaas, na een tijdje volgen gaf de heilbot het op en verdween weer, jammer want dat was een grote geweest.

En zo was de dag geslaagd, leuke foto’s voor een artikel, mooi weer, weinig wind en records zijn verbroken, we weten zeker dat Andreas en Klara deze vistrip niet snel zullen vergeten met een grote dank aan Jørgen onze visgids.

Volgende week de eerst groepen (uit Noorwegen) bij A Rorbuer, dus dan gaan we daar ook berichten krijgen, daar zijn nu grote heilbotten te vangen, dus dat wordt spannend. A Rorbuer is het allerbeste visgebied van heel Noorwegen !

Tot zover wéééér een vangstbericht van Cordes Travel visreizen !

Foto’s Andreas Findling-Rottem

Cordes Travel visreizen