IJsland september 2020

op 31 augustus zijn wij vertrokken naar Sudavik in Ijsland en dit toch wel met een gemengd gevoel en de nodige vragen. Hoe verloopt de reis, Schiphol, Reykjavik, wat met de corona/ quarantaine maatregels, testen,….
wel ik kan hier zeer kort over zijn, alles prima verlopen en perfect geregeld door Raffie en Linda. Ook in tijden van rouw door het verlies van de moeder van Linda hebben zij ons verder geholpen waar kon.
Zelfs de door ons opgestelde foodlist werd doorgestuurd en bij aankomst in ons huisje was het merendeel aanwezig.
wat betreft de corona testen ( 2x), dit is hier zeer goed georganiseerd. Vele landen waaronder ons eigen Belgie kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Het beste is om op voorhand op www.covid.is een pré registratie document in te vullen en de test op voorhand te betalen dan betaal je toch 2000 isk minder dan op de luchthaven zelf. Na de eerste test kan je gewoon op de luchthaven de nodige inkopen doen in de tax free shop. Vervolgens ga je naar de bus en deze vat de rit richting Sudavik aan. Nog voor de aankomst in Sudavik kregen wij al de uitslag van de 1ste corona test. allen negatief dus.
De quarantaine is hier klaar en duidelijk. je mag je rond je huisje vrij bewegen. je mag met de wagen naar de stijger rijden en je mag zowel vanop jou boot of vanop de steiger vissen. Pas na de tweede test en indien negatief ( 4-5 dagen na de eerste test ) wordt je quarantaine opgeheven en kan je doen en laten wat je wil.
Het mondkapje is tijdens de quarantaine periode wel verplicht op de steiger als je naar jou boot stapt en hou 2 meter afstand van andere personen. Alles wordt zeer goed uitgelegd door visgids Henrie.
Op dinsdag en na de nodige uitleg door de visgids konden wij vertrekken voor onze eerste visdag. Eerst nog even onze Nederlandse collega vissers die voor de eerste maal hier zijn op weg helpen met tips en tricks en ze een foto te laten nemen van mijn zeekaart waar ik in het verleden de nodige goede stekken en coördinaten heb op aangeduid.
Wij wisten dat de wind ging aanwakkeren na de middag en daarom hebben wij gekozen om naar plaats nr 7 te varen en dit bleek achteraf de juiste keuze te zijn geweest. Op de zeekaart zie je een put van 50m diepte staan, van hieruit vaar je richting de kant en zoek je de plateau op net voor de blauwe zone. Van hieruit doe je even een drift, laat je motor aan staan en kijk eerst in welke richting je drift. ( niet in de blauwe zone komen, deze is verboden terrein ) Vaar terug en positioneer je goed en vissen maar.
De vangsten waren super, de nodige zeewolven ,2 volle bakken kabeljauw tot 8kg en als kers op de taart een HEILBOT van 1.50 meter. Deze voorzichtig aan boord gehaald, opmeten, foto nemen en met de nodige zorg terug te water gelaten. Op de terugtocht nog enkele plekjes aangedaan waar telkens de nodige vissen werden gevangen en hierna moe en voldaan terug de haven binnen gevaren.
gisteren woensdag en vandaag veel en veel te veel wind, 8-9bfr in het fjord dus enkel wat scharren vanop de kade gevangen. ik heb wat foto’s bijgevoegd, het filmpje over de vangst van de heilbot stuur ik via mail door naar Raffie en Linda, te groot bestand.
Morgen na de tweede corona test kunnen wij hopelijk terug het water op.
Cordes Travel, dikke pluim en nogmaals bedankt voor de goede zorgen.
Met beleefde groeten.
Gino, Dave, Hans en Wim

Gino Van der Elst