Nappstraumen

Nappstraumen 7-7-2022

Mijn zwager Jan, mijn broer Mario en ik zelf (John) zijn al jaren Denemarken vissers. Na de laatste en teleurstellender keer in september 2021 hadden wij afgesproken om via Cordes Travel in 2022 naar de Lofoten te gaan en daar ons geluk beproeven. Zo gezegd zo gedaan. Overigens een aanrader om bij deze reisorganisatie te boeken als je verwachtingen van een reis hoog zijn.

Na een fantastisch mooie autorit van Brabant naar de ook al fantastisch mooie vislocatie Nappstraumen op de Lofoten op woensdag 6 juli 2022 aangekomen. Onderweg zijn wij nog gebeld door Raffie van Cordes Travel om te vragen waar wij waren en hoe het ging. Altijd fijn als de reisorganisatie bevlogen hun werk verrichten. Op het basiskamp werden wij vriendelijk ontvangen door de visgids Calle en later in de middag heeft Calle een uitgebreide uitleg gegeven over de vislocatie, de huisjes, die overigens prachtig zijn, en de boot. Voor ons werd aangegeven dat een dag later Diederik onze visgids zou zijn.

Met Diederik op donder om 09.30 uur vertrokken naar het Noorden. Omstandigheden waren goed, druilerig maar dat mag je verwachten van de Lofoten, al waren de golven aan de hoge kant. Aangekomen op de vis locatie werden al snel de eerste koolvissen tot z’n 80 à 90 cm gevangen. Ook werd er Leng en Lom gevangen. De kabeljauw gaf niet thuis, waarschijnlijk door de enorme hoeveelheid jonge koolvissen. De visgidsen gaven ’s avonds dat de kabeljauw met hun bek open liggen en wachten dat de koolvis naar binnen zwemt😊.

Na een uurtje vissen en vechten met de koolvis, wat een heerlijke sportvis is dat, werden de eerste tekenen van zeeziekte waargenomen. Jan en vooral ikzelf werden helaas zeeziek. Kort daarna moesten we helaas terug. Ook de andere groep van Cordes Travel ( 5 personen) moest de vistrip afbreken, daar werden 4 van de 5 personen ziek. Helaas maar dat kan gebeuren, zeker als je, en dat geldt voor ons drieën, pilletjes bij hebt tegen zeeziekte maar zo eigenwijs bent om ze niet in te nemen. DOM!!!

Morgen gaan wij het wederom proberen, deze keer gewapend met pilletjes, en deze keer naar het zuiden achter de visgidsen aan. Je krijgt namelijk elke avond van Calle een sms met de weersverwachting, de viscondities en de locatie waar de visgidsen heen gaan. Omdat het voor ons de eerste keer is vertrouwen wij op de visgidsen en zijn wij niet zo eigenwijs om het zelf uit te zoeken, deze keer niet😉.

Groeten van Jan Mario en John.

John van Campenhout