Nappstraumen Lofoten

Nog steeds top visserij Noorwegen

Meestal komt de winter langzaam aankloppen op de Lofoten, dan worden de toppen vd bergen steeds witter en kan er wel al eens natte sneeuw zijn, maar nu blijft het weer redelijk. Als de temperatuur vh water daalt komen ook de grote scholen met haring rustig de kust en zij brengen weer kabeljauw, koolvis en heilbot met zich mee. In deze tijd vh jaar kun je soms “zicht-vissen” op heilbot, de heilbotten zwemmen dan zo ondiep dat je soms de aanbeet gewoon kunt zien in het water. Eigenlijk is het zonde dat er in zo weinig gevist wordt in oktober, het is echt een prachtige vismaand en uiteraard zal er een dag met wind zijn, maar die heb je in elke maand.

In deze periode is het ook mogelijk om een paar dagen te vissen en zo was er een groep die 3 dagen bij Nappstraumen wilde vissen met een visgids, last minute omdat het redelijk weer was. De visgids namen de dikke prachtige snelle 23.5ft visboten met 150pk de zee op en voeren in een korte tijd naar de scholen met haring. Bij deze scholen haring vonden zij ook de kabeljauw in grote getale, geen hele dikke 20+, maar wel allemaal vissen tussen de 5 en 10kg.

De vissers wilde ook graag heilbot vangen en dat is super in deze periode bij Nappstraumen, de vissers die wel eens in Nappstraumen Lofoten zijn geweest moeten maar eens kijken naar de foto vd grootste heilbot en dan naar de achtergrond. Yep dat is de haven vd andere kant van het “kanaal”, als je van Nappstraumen wegvaart zie je die haven meteen aan de overkant liggen naast de vuurtoren. Een aantal van deze prachtige heilbotten zijn gevangen op 7m diepte. Bijna voor de deur van Nappstraumen hebben de heren dan ook verschillende heilbotten gevangen en dat is het mooie van Nappstraumen.

Op de laatste dag vingen ze de grootste heilbot bijna voor de deur van de huisjes op 30 seconde varen. De heren wilde in de ochtend nog even vissen, daar ze pas in de middag hun vlucht terug hadden. Er was veel wind en grote golven, dus konden ze niet naar buiten de zee op en moesten ze voor de deur blijven in het zich vd huisjes. Op 20m diepte krijgt Glenn een mega aanbeet en het gevecht, de laatste vd dag, want ze wilde net weggaan, kon beginnen. Een gevecht met een hele grote, dat was duidelijk, tegen de golven en de stroom werd de heilbot binnen gedraaid en had een lengte van 162cm !!

De vangsten waren top, waren echt prachtig, zeker omdat men maar 3 dagen is wezen vissen en dan deze onderstaande vangsten, geweldig toch ? Nappstraumen laat zich weer van haar goede kant zien en laat zien dat je ook in het najaar prima in Noorwegen kunt vissen en dan met een visgids aan boord, kan het niet meer stuk, zeker niet als je dan op een steenworp vh huisje dit soort vissen kunt vangen.

De grootste heilbotten waren: 125, 140, 149 en 162cm !!
Oh ja en als kers op de taart, het Noorderlicht …….

Cordes Travel visreizen