Opening en officiële training zitten er op!

Vanwege de enorme regengebieden, die de Balkanlanden teisteren afgelopen dagen moest de officiële opening van het wereldkampioenschap bootvissen in een grote hal van het hotel in Herceg Novi worden gehouden. Een beetje behelpen, maar alle buitenactiviteiten vielen letterlijk in het water! Maar niet getreurd, want de Montegrijnse organisatie had razendsnel een nieuwe locatie gevonden! Een bekende opening met de nodige toespraken en het spelen van de volksliederen van de 12 aanwezige landen. Bijna alleen maar zuidelijke Middellandsezee landen, aangevuld met Luxemburg, Nederland en twee individuele deelnemers uit België, te weten Bram Cole en Tom Groenendaels. Het zal dus wel een zuidelijke aangelegenheid worden om de ereplaatsen, want de noordelijke deelnemers hebben het doorgaans zeer moeilijk op de wateren rond de Middellandse zee! Maar de strijd moet eerst nog gestreden worden en ons Sportvisserij Nederland team en natuurlijk ook Tom en Bram uit België gaan hun uiterste best doen.
Dat hebben we in ieder geval ook gedaan op de officiële training. Alle mogelijke technieken en materialen zijn inmiddels uitgetest en we zijn klaar voor de echte wedstrijden op dinsdag, woensdag en donderdag. De eerste twee dagen onder waarschijnlijk rustige en droge omstandigheden, maar donderdag gaat de wind sterk opzetten en zal het mogelijk moeilijk worden om de boten geankerd te krijgen. Uitstellen naar vrijdag is in ieder geval geen optie, want dan gaat het nog harder waaien. En vrijdagavond wordt het toernooi zeker gesloten! Elke avond worden de captains van de teams gebrieft, wat er een volgende dag staat te gebeuren, dus we wachten maar af.
Op de officiële trainingsdag vingen we veel soorten, van zogenaamde muizen, tot aan congeraaltje aan toe. Een prachtige verzameling gekleurde vissen! Wij hebben met ons Nederlandse team tegen een rif aangelegen, waar we ons visje wel vingen. Andere landen kozen voor andere opties en hadden veel meer of slechts een aantal vissen. Zoals gezegd de visserij is zeer plaatselijk. Onze Belgische individuele collega´s waren ondergebracht op de boot van Luxemburg en troffen het niet erg …….. De Luxemburgers, die achter op de boot visten vingen redelijk veel vis, terwijl Tom en Bram op de voorplecht slechts tot een tiental vissen kwamen. En dat lag zeker niet aan hen, maar aan de stek waar zij visten! Tijdens de wedstrijden worden per deelnemer vier verschillende plaatsen aangewezen, waar je één uur en tien minuten je viskunst mag vertonen. Er wordt dus gerouleerd, een eerlijk systeem. De loting heeft inmiddels plaatsgevonden en op elke boot zullen zes of zeven deelnemers uit verschillende landen vissen. We hopen morgen positieve berichten te mogen versturen!

Henri Karremans