Rorvik

Hier een vakantiebericht uit Midden-Noorwegen. Als groep van vijf oudere jongeren, gaan wij heel wat jaar naar Noorwegen toe om gezellig een week met elkaar te vissen. Het is de tweede keer dat wij hier zitten maar Rørvik stelt ons elke dag weer voor een dilemma: “gaan we links …of gaan we rechts”. Met 6.000 (rots-)eilandjes in de directe omgeving kan je op dit eiland (verbonden door een grote brug), nooit een keuze maken met zoveel mooie visstekken in de buurt (en dan vergeet ik nog dat je gewoon voor de deur kan vissen net buiten de haven). Meestal laten we de windrichting (en voorspelde windsnelheid) dit bepalen. De afgelopen dagen was de wind behoorlijk stevig en zijn we “rechts” gegaan.

Daar hebben we heerlijk semi-beschut driftend (1,5-2,5 knts) tussen de eilandjes zitten vissen op dieptes van 20 tot 50 mtr. Als “aas” gebruiken wij een onderlijn met een enkele gummi-mak en een pilker (250 gram of lichter) of onze favoriet de “gummi-vis” (grote shads van de betere merken (180 tot 300 gr.). Veel lichter vissen gaat bij deze stroming/wind bijna niet of je moet van kleine koolvis houden. Je moet eenvoudig weg de bodem kunnen aantikken met je kunstaas voor de betere vis.

De grote vraag is: ”wat vang je hier dan.”. De foto’s laten dit goed zien. Naast wat klein spul wat teruggezet wordt, vang je hier mooie gullen van zeg 60 tot 90 cm in allerlei kleuren en “panterprints”, afgewisseld door de grotere koolvis, grotere polak, schelvis, wijting, zeeduivel……of heilbot (ook die zitten hier genoeg; als je “links” gaat, vis je ten Zuiden van het eiland Leka. Zeer bekend om zijn regelmatige vangst van de (grotere) heilbot.

Kees Jan