Scharrenbal of ….. ?

Dishoek, 15 januari 2022

In het gezelschap van twee jonge gastvissers zijn we naar onze favoriete visstek in Dishoek gereden.
Nauwelijks wind, droog en een graadje of vier. En laag op een ideale tijd, nl 19.00 uur. Kortom, geweldig visweer en dat hadden meer vissers in de gaten. Er stonden rond half vijf (we waren iets verlaat vanwege een extra kop koffie) al wat vakken behoorlijk vol, maar ons voorkeursvak gelukkig niet. Dus de spullen opgetuigd en met zes hengels aan de slag. De verwachting was meer schar dan wijting in niet al te spectaculaire aantallen.

Bij de strandpaal en midden in het vak wilde het in het begin nog niet echt lopen, maar de “centrumvissers” haalden al menig visje binnen. Vanaf dood tij liep het bij alle vier. Hoogtepunt van de avond was het binnenhalen van vier vissen aan drie haken. Dat was het geval bij de jeugd, dus het gebrul was niet van de lucht.

Gevist met kakelverse pieren, tappen en wat zagers. Alle onderlijnen met afhouders. Er moest wel ver gegooid worden. En te grote haken leverden wel aanbeten maar geen vangsten. Het eindresultaat was toch nog een hoop veelal kleine wijting en zo’n dertig schar waarvan het merendeel ook aan de kleine kant was. De grote jongens en de slikkers zijn meegegaan voor de pan.

Bij vertrek rond kwart voor negen werd het ineens heel mistig aan het strand. De meeste andere vissers waren toen al vertrokken. De catering was voortreffelijk verzorgd door de gastvissers en op de achterbank op de weg terug werd het steeds stiller. Moe, maar voldaan zullen we maar zeggen.

Don (Utrecht), Sacco en Mathis (Breda) en Luuk (Bavel)