Zoutelande

Vandaag besloten we, Nico Machielse (de zeehondentemmer) en ik om opnieuw ons vissersgeluk te gaan proberen bij Zoutelande. Precies een week geleden hebben we hier ook gezeten en hadden toen aardig gevangen.

Natuurlijk zoals al jaren perfect zeeaas opgehaald bij de vriendelijke fam. v. Dixhoorn te Yerseke en na te hebben bijgepraat op weg naar Zoutelande.Omstreeks 15.30 uur zou het laagwater zijn en om 12.00 uur lagen de onderlijnen in het water. Terwijl we stonden te wachten op onze eerste aanbeten werd het stilletjes aan drukker met de vissers en al gauw telden we rond de 20 a 25 vissers in de vakken naast ons.
Wat betreft de vangsten natuurlijk…….die vielen helaas tegen.

Pas na ruim 3 uur mocht ik een eerste schar naar de kant halen en Nico mocht zijn eerste schar na 3.5 uur naar de kant halen en voor de rest bleef het akelig stil, geen beetje , geen beweging op de toppen, helemaal niets. Wie wel de lachende partij was waren de krabben, die waren er volop, na 10 minuten alle haken kaal.
We hadden al een beetje afgesproken dat we nog een uurtje in het donker wilde vissen en dat was gelukkig een goede beslissing. Omstreeks 17.30 uur werd het donker en toen begon het circus. Bijna iedere keer bij het indraaien wel een schar of een wijting, vooral bij Nico ging het goed.

Ook af en toe een doublet van wijting en schar en dit ging zo een beetje door tot halverwege opkomend tij. Daarna was het gewoon weer krabben voeren en dus vonden we het omstreeks 19.30 uur welletjes.
We hebben allebei leuk schar en wijting gevangen met daarbij een een enkel scholletje en een longpaling.

Al met al toch wel enigzins tevreden naar huis maar we hebben afgesproken dat we nu gaan wachten dat de watertemperatuur naar beneden gaat wat de vangsten m.b.t. wijting en schar ten goede moet komen.
Ook vermoeden we dat de vangsten overdag wat tegenvielen doordat het doodtij was en dat de wind uit diverse richtingen kwam. Daarentegen was het heel goed te vertoeven aan de waterkant wat betreft de temperatuur.

Johan Frijters