Zoutelande

Afgelopen zondag met mijn pa en broer een lijntje uitgeworpen bij het speeltuintje in Zoutelande.
We zijn begonnen om een uur of 3 in de middag tot een uur of 10 in de avond. voor gezelligheidsvissers als wij zijn was dit wel een prachtige dag om even wat over te schrijven. met name over de voor mij vreemde vangsten en gebeurtenissen.
Het begon met een zeehond die op nog geen 10 meter bij me vandaan zwom terwijl ik mijn lijn aan het binnen halen was, het dier zat mij recht aan te kijken alsof die aan het inschatten was wat er nu weer voor een idioot aan het klungelen stond. pas toen mijn pa het beest ook kwam bekijken besloot het beest te vertrekken.
intussen had ik mijn lijn op de kant en dacht dat er niets aan hing behalve een flinke tak wier.
Aangekomen bij mijn standaard bleek dat ik mij daarin toch vergist had, onder de tak wier zat een Zeedonderpad, nooit van mijn leven gezien of gevangen. wat een prachtvisje, maar hoe pak je zo’n ding vast joh? uiteindelijk de haak eruit en de vis terug in het sop.
later op de avond met opkomend tij en de drukte met wijting en schar zat er ineens een ander voor mij onbekend visje aan de lijn, na zoeken op de telefoon bleek dat een vijfdradige Meun te zijn. deze hadden wij nooit gevangen of gezien (hobbyvissers he) Na deze eerste meun sloten nog drie andere meunen zich in de rij aan waardoor het bijzondere er gelijk vanaf was haha.
Niet veel later dacht ik bij het binnenhalen van de lijn vast te zitten aan de lijn van mijn pa want wat was die lijn zwaar zeg! Dit kon geen vis zijn dacht ik. Toen eenmaal na veel zwoegen de lijn op de kant was werd duidelijk dat een grote krab en een dikke wijting voor ankerlood speelde. en de lijn van mijn pa lag nog mooi in het water 🙂
wat wij ook nog nooit gezien hadden waren de blauw oplichtende kwalletjes in het water, wat een leuk gezicht.
Verder hebben wij zoals ieder ander op deze dag een mooie pan vis mee naar huis kunnen nemen die bestond uit mooie dikke wijtingen en schone scharren waarvan we de tel wel kwijt geraakt zijn.
zo, dat was het wel,
vis ze!

Corwin Tellekamp