Ernest Ripson aan kop na 2e Masters Bootvissen

Het was smerig koud afgelopen zondag op de tweede wedstrijddag van de Masters bootvissen, toen de tien geplaatste bootvissers hun gelote plaats opzochten op de “Big Marlin” van schipper Hans Lodewijks. De wind was in de nacht gedraaid naar Noordoost en flink in kracht toegenomen. De schipper kon zijn favoriete stekken niet bezoeken en een wind uit voornoemde hoek is ook al niet bevorderlijk voor de visvangst. Toch wisten de deelnemers er een spannende dag van te maken, verdeeld over drie wedstrijden. De vangst hield echter niet over, vooral de tweede en derde periode was het sprokkelen voor een visje. Grote winnaars van de tweede dag waren Pim troost en Ernest Ripson, die beiden maar zeven klassementspunten scoorden. Ernest bleek aan het eind van de dag zelfs op de eerste plaats te staan na twee van de drie wedstrijddagen!
In de eerste periode gingen de deelnemers voortvarend van start. Er liep nog een redelijk sterke ebstroom en enkele deelnemers vingen een triplet aan mooie schar. Vooral de iets ondiepere stuurboordzijde ving meer vis. Pim Troost en Albert Leeuwis, die beiden meer naar het kontje van de boot stonden, liepen aan hun zijde uit op de andere drie deelnemers. Die achterstand werd door het minder worden van de vangst niet meer goedgemaakt en Pim wist nipt de winst voor zich op te eisen, mede door het vangen van een piepklein gulletje, wat wel vijf punten opleverde. Aan bakboordkant was in de eerste periode al niet zo’n vetpot. Alleen Louis van Bommel op het laatste nummer haalde uit. Hij won afgetekend voor Frank van Schilt en Eric Goossens. Leider na dag één, Remco Geuze moest lijdzaam toezien, hoe zijn voorsprong verdampte ……. In de tweede periode viel de getijdenstroming weg en ook de visvangst viel nog verder terug. Een enkele mooie schar of wijting vergreep zich af en toe een de aangeboden zeepieren, zagers of stukjes mesheften. Dat aas was weer tot volle tevredenheid geleverd door Eddy op de Brouw van Hengelsport Oosterschelde uit Sint Maartensdijk. Maar het werd sprokkelen voor een visje. De boot kwam van lieverlee ook nog eens tussen wind en stroming te liggen, waardoor de deelnemers hun lijnen niet mooi weg konden leggen. Toch zijn er ook dan winnaars: aan bakboordkant won Eric Goossens met maar acht scharren, voor Sjaak Verburg en Frank van Schilt. Opnieuw was Remco in mineur met maar één schar! Arjan Stelwage en Albert Leeuwis waren aan de andere kant van de boot aan elkaar gewaagd, maar Arjan ving meer stuks en pakte zo de sectorwinst.
In de derde periode kwam de vloed er in, waardoor de boot nog verder de koude wind in draaide. De gevoelstemperatuur liep gevoelig terug en de deelnemers, maar ook controleurs Hans Lodewijks en coach Henri Karremans verdienen een pluim voor hun doorzettingsvermogen. Maar met de visvangst werd het niet beter. Alleen Sjaak Verburg ontworstelde zich een beetje aan de malaise, door een paar botten te vangen, die relatief veel punten opleverden. Aan zijn kant sprokkelden Remco Geuze en Frank van Schilt ook nog wat vis bij elkaar en pakten belangrijke puntjes. Aan stuurboordzijde, waar opnieuw iets meer vis werd gevangen, streden Ernest Ripson en Pim Troost voor de winst en eindigden met gelijke vangstpunten. Ernest had echter één vis meer, waardoor hij met de winst er van door ging. Na twee wedstrijddagen van elk drie wedstrijdjes van twee uur gaat, zoals al gezegd, Ernest Ripson aan de leiding met 14 klassementspunten, gevolgd door een drietal, Remco Geuze, Pim Troost en Sjaak Verburg met 15 punten en daar weer achter Frank van Schilt met 17 punten. De anderen zijn met nog één dag van drie wedstrijden te gaan nog lang niet kansloos! Die dag zal vervist worden in de monding van de Westerschelde op de “Pirate 2” a.s. zondag 8 december. Een verslag van de ontknoping van deze Masters Bootvissen kunt u volgende week van ons verwachten. De eerste vijf van deze competitie mogen in ieder geval deel gaan nemen aan de Nationscup van 2021 in België.
Volledige uitslagen van deze dag zijn maandagmiddag te zien op de site van Sportvisserij Nederland!

Henri Karremans